Dogge Doggelito. Foto: Ulrica Zwenger

Här är 4 låtar som representerar det svenska hiphopspråket

"Bilden av svensk hiphop är nog väldigt splittrad"
8:10 min

Syster Sol, The Latin Kings, Lilla Namo och Alexis Weaks. Det är låtarna som hiphopdoktorn Kalle Berggren kollat extra på.

Kalle Berggren är sociologiforskare och har forskat på svensk hiphop.

– Jag har undersökt om hur man i svensk hiphop pratar om makt och identitetskategorier. Så jag har kollat på ungefär 40 artister och det här är första gången det forskas på just hiphop i Sverige medan det i USA finns ganska mycket. Det har nog gjort att många har en skev bild av hiphop och tror att det bara är hemskheter och våld som återfinns i texterna som då bara de i förorterna håller på med. Eller att många ser det som motsatsen, en musikstil med bara antirasism och antisexism. Och den bilden vill jag göra mer rättvis.

Och Kalle Berggren har lyssnat specifikt på några låtar:

Syster Sol – Bland Dom

Representerar bilden som kvinnliga artister ofta rappar om, alltså könsroller och sexism. Den här låten är intressant eftersom den har med flera olika kvinnliga artister i ett samarbete, där texten handlar om vanliga intervjufrågor som kvinnor får ta emot där deras kön ofta är mer intressant än musiken.

The Latin Kings – Ainaziz

Ett dominerande tema bland rappande män i Sverige. Det handlar om klass, rasism och polisen. De som bor i förorten behandlas sämre än andra och detta vill man lyfta upp. Men inte allt för sällan pratar man illa om andra grupper, som homosexuella, och det tror jag är ett problem med hiphop. Att man liksom inte ska tro att man kan prata om ett problem men samtidigt snacka illa om andra utsatta.

Alexis Weaks - Mina boys

Också en spännande låt att forska på. Här används termen ”no homo” och det är intressant eftersom bilden av hiphoppare ofta är hetero men det kommer inte allt för sällan in metaforer som spelar på samkönat begär i begärstrianglar. Och begärstrianglar är något som pratas om i hbtq-världen, att ha ett starkt samkönat begär där en man vill ha en annan mans tjej vilket då bygger på det starka bandet mellan två män som inte måste vara sexuellt. Just det begäret är tydligt i den här låten.

Lilla Namo – Haffa Guzz

Den här låten är intressant eftersom hon tar perspektivet som man och då kan ragga på tjejer utan att behöva ta avstånd från homosexualiteten. Finns säkert andra tolkningar av låten men så tolkar jag den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".