Sara Björk Gunnarsdottir spelar i FC Rosengård. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio

Protest mot plastplaner i VM nästa år

"Det skulle aldrig vara ett alternativ för killar"
1:28 min

Att VM för damer ska bli spelat på konstgräs upprör runt om i världen och Sara Björk Gunnarsdottir menar att det aldrig skulle hända killar.

Ikväll när landslaget ska spela en vänskapsmatch mot Tyskland så kommer det spelas på konstgräs som en föreberedelse inför VM i Kanada nästa år.

Flera av de allsvenska lagen har konstgräs på sina hemmaplaner, bland annat FC Rosengård. Men landskamper brukar alltid vara på vanligt gräs.

– Det är skitkonstigt att de sätter tjejerna i den här situationen att spela på konstgräs, säger Sara Björk Gunnarsdottir som spelar i FC Rosengård.

Skillnad på killar och tjejer

– På killarnas sida det skulle aldrig vara ett alternativ att spela på konstgräs. Aldrig på en sådan stor turnering, säger hon.

Att VM för damer ska spelas på konstgräs har upprört spelare och supportrar på flera håll i världen. Men FIFA har inga planer på att ändra till riktigt gräs, trots att det finns uppenbara risker med de konstgjorda planerna.

– Det har visat sig att de flesta skador händer på konstgräs, berättar Sara Björk Gunnarsdottir.

Uppe i domstol

Nu har spelare från bland annat Tyskland, Brasilien, Spanien och USA fått nog av könsdiskrimineringen och tagit det här till domstol. Men bland Saras lagkamrater i FC Rosengård är det blandade känslor.

–  Några av dem är inte nöjda med det men vi är ju ändå vana vid att spela på konstgräs och jag tror ändå att det kan vara bra fördel för dem, berättar hon.

Sara Björk Gunnarsdottir hoppas att konstgräset inte är här för att stanna.

– Jag skulle hellre vilja spela på en riktigt bra gräsplan, avslutar hon.

Vänskapsmatch:


Ikväll klockan 18:00 blir det avspark på nyputsat konstgräs när Sverige möter Tyskland i en vänskapsmatch i Örebro, som ett test inför VM i Kanada nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".