Pirate Bays grundare Gottfrid Svartholm Warg. Foto: TT

Gottfrid Svartholm Warg blir fälld för hackerhärva mot dansk polis

Medgrundaren till The Pirate Bay som varit inblandad i Danmarks största hackerhärva har blivit fälld.

Gottfrid Svartholm Warg var med och grundade The Pirate Bay, nu har han dömts för inblandning i Danmarks största hackerfall.

Dataintrång hos danska skatteverket och polisen. Det är IT-företaget CSC, som har hand om bland annat polisens register, som har blivit utsatta för intrånget.

Skyller på fjärrstyrning

Svartholm Warg har begått brotten tillsammans med en 21 år gammal kompanjon. Det är sedan i november förra året som svensken suttit häktad och i dag blev rättegången klar. Han kan få upp till sex års fängelse och vad domen blir rapporteras i morgon, fredag.

The Pirate Bay-grundaren har varit med och tagit sig in i den danska polisens kriminalregister och register över internationellt efterlysta. Hans dator har kunnat kopplas till intrången men Svartholm Warg menar att den har blivit fjärrstyrd.

The Pirate Bay:

Gottfrid Svartholm Warg var med och startade The Pirate Bay.

Han gick fri från straff under den rättegången eftersom att rätten inte kunde utesluta att hans dator blivit fjärrstyrd, vilket han även hävdat i den här rättegången.

Hör med om rättegången mot grundarna av The Pirate Bay här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".