Sugen på att ensam brottas med 7 andra på en grusplan? Testa sporten Kabaddi

5:29 min

Säg Kabaddi Kabaddi, hämta aldrig andan och brotta ner 7 motspelare. Snart kan sporten finnas i OS.

Kristoffer Bergström är sportjournalist på Sportbladet och har kollat in sporten Kabaddi.

-- Det är ju en väldigt rolig och intensiv sport men kan också ses som en orättvis brottningsmatch. Det speciella som på något sätt gör sporten oemotståndlig är att den ensamma brottaren inte bara ska kämpa mot 7 andra. Hen ska också upprepa ordet ”Kabaddi” utan att någon gång hämta andan.

Sporten går ut på att en anfallare ska ta sig över på motståndarnas sida, försöka nudda en eller flera motspelare för att sedan skynda tillbaka till den egna sidan utan att bli nedbrottad. Dessutom ska ordet Kabaddi hela tiden upprepas. Inga skydd eller speciella kläder varken finns eller krävs.

-- Det är nationalsport i Kenya, Bangladesh och i flera andra länder. Så det är en globalt sett jättestor sport men samtidigt är det inte alltid så organiserat. Det är som brännboll här hemma – alla har spelat men det finns få föreningar för sporten. Men de stora stjärnorna i sporten är jätterika och sedan sporten började tv-sändas i somras växer ekonomin inom sporten hela tiden.

Kan bli OS-sport

De stora Kabaddi-länderna satsar nu på att få in sporten i OS och det skulle i så fall faktiskt inte vara första gången.

-- Sporten var med i OS 1936 men då som så kallad uppvisningssport. Men nu driver flera länder, framför allt Indien, på för att få in sporten redan i OS 2020. Och det är nog faktiskt inte helt orimligt att det blir så. Det är en växande sport som de senaste åren förändrat reglerna för att bli mer spännande att se på.