Nu säger det internationella fotbollsförbundet att killarna också kan få spela på konstgräs. Foto: Steffen Schmidt/TT

Herrar kan också få spela VM på konstgräs

Att damerna ska spela VM på konstgräs har gått upp i domstol för diskrimingering. Men Fifa menar att det inte är en fråga om kön.

Det har varit mycket snack om att damernas fotbolls-VM i Kanada kommer bli spelat på konstgräs. Många spelare och fans har varit upprörda och menat att det aldrig skulle vara aktuellt för killar.

I onsdags pratade P3 Nyheter med Sara Björk Gunnarsdottir som spelar i FC Rosengård och hon trodde inte heller att konstgräs skulle vara ett alternativ för killar. Men nu säger FIFA att det visst kan vara det.

"Snarare än senare"

Fifa har kritiserats för att vara diskriminerande för att tjejerna ska spela på konstgräs men nu slår det internationella fotbollsförbundets generalsekreterare Jerome Valcke tillbaka.

– Det kan bli förr snarare än senare som herrarnas VM också spelas på konstgräs, säger han i en intervju på Fifas webbplats.

40 spelare har stämt Fifa, i en kanadensisk domstol. De anser att det är diskriminerande, att herrarnas VM alltid spelas på gräs och att det finns säkerhetsrisker med att spela på konstgräs.

Anledningen till att VM ska bli spelat på konstgräs är klimatet.

Diskriminering:

Spelare från bland annat Tyskland, Brasilien, Spanien och USA fick nog av vad de kallat könsdiskriminering och tog det här till domstol.

Men nu svarar FIFA och säger att även herrar kan få spela på konstgräsplan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".