Sannah Salameh. Foto: Olivia Berntsson/P3
Veckans torsdagsgäst

Sannah Salameh: Barn måste veta att människor ser olika ut

"En grej är att vuxna kritiserar utseende - men barn?"
14 min

Hon är programledare i Bolibompa, har gjort viral succé med sitt brev om tolerans och nu gästar Sannah Salameh P3 Nyheter med Astorga Díaz. 

Sannah Salameh skrev nyligen ett brev som gjort succé på Twitter och Facebook. Och det handlade om utseende.

– Jag skrev brevet på uppdrag av en organisation som heter Teskedsorden och som jobbar för ökad tolerans. Eller rättare sagt så har de bett mig att skriva något ett tag men det var först när jag träffade en liten flicka på en hållplats för ett tag sedan som jag fick en idé om vad jag skulle skriva. För då förstod jag att barn måste förstå att människor kan se ut på olika sätt.

Flickan kom fram till Sannah och berättade att hennes pappa tyckte att Sannah är väldigt ful. Och det är inte första gången som Sannah fått ta emot hårda ord för sitt utseende.

– Men det är en grej att vuxna hör av sig och kritiserar hur jag ser ut. Gränsen tycker jag verkligen är nådd när det är barn som gör det, att barnen ska växa upp i ett samhälle där kvinnor bara kan behaga genom att vara vackra och inte genom att göra bra grejer. Mallen för vad som är vackert är ganska snäv och många hamnar ju utanför den liksom. Och det är ju framför allt en fara i sociala medier, även om det finns mycket bra där också, att barn lätt kritiseras utan att någon vuxen ser det.

Sannah menar att barnprogrammen har lyckats bättre med att visa upp mångfald bland sina programledare än ”vuxenprogrammen”. I ett inslag i barnprogrammet Bolibompa berättar Sannah om en flicka som kom till Sverige och behandlades annorlunda än resten av barnen. I slutet av inslaget kommer det fram att berättelsen handlar om henne själv.

– Jag flyttade som liten från ett område i Malmö, till Saudiarabien och sedan tillbaka till Malmö igen. Men den här gången flyttade vi till ett område där det inte fanns så många som jag. Jag var van att säga mina åsikter och att vara ganska lik mina kompisar, att många hade föräldrar med annan bakgrund eller så. Men här var jag annorlunda och efter ett tag började jag skämmas över min arabiska bakgrund. Det dröjde ända fram till dess att jag flyttade till Lund för att plugga innan jag återigen blev stolt över mitt ursprung och det var ju en jobbig tid fram till dess.

Hör mer om Sanna Salameh i ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".