22-åring kan ha dött av spice - Martin berättar om sitt beroende

1:45 min

Martin Dallander slog i botten när han förlorade jobbet, sina vänner och sin familj. Då slutade han med spice.

En som var beroende av spice länge är Martin Dallander. Han har flera gånger trott att han ska dö då hans kropp och hjärna har känts som att de har lagt av under ruset.

– Spice tog över mitt liv totalt. Allting jag gjorde och skulle göra planerade jag utefter det här. Beroendet var otroligt kraftigt för mig så jag hade inget annat, säger han.

"Föll ihop och slutade andas"

Han har nu varit ren i sju månader. Innan dess tog han ofta spice. Han har själv trott att han ska dö flera gånger och säger att hans kompis var riktigt nära att dö när de rökte spice från en bong i hans soffa.

– Hans ögon rullade bak. Han föll ihop och skakade och slutade andas. Vi gjorde återupplivningsförsök. Vi ringde inte ambulansen men när vi skulle göra det så fick vi liv i han. Min enda tanke då var att nu måste jag sluta droga för att ta tag i det här. Det var det jag blev irriterad på, säger han.

Flera fall i Sverige

Den senaste tiden har det kommit flera larm om överdoser av spice. I dagarna har det kommit åtta allvarliga förgiftningsfall i Visby där flera var livshotande och några veckor tidigare kom en rad liknande fall i Gävle.

Förgiftningsfallen har bara ökat de senaste åren hos Giftinformationscentralen. Förra året fick de över 200 larmsamtal om förgiftningar, året innan var det 96 stycken.

Spice:

Spice är ingen enskild drog. Det är ett samlingsnamn för flera kemikalier som alla tillhör gruppen cannabinoider.

De kemikalierna försöker påverka hjärnan på samma sätt som vanligt cannabis gör för att ge ett liknande rus. De köps billigt på nätet.

Men exakt vad, hur farligt, och hur starkt det är, är svårt att veta. Och det är därför är det lätt att överdosera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.