Bild från platsen där kidnapparna höll Uppsala-studenten fången. Foto: FUP

Svårt att veta hur ofta kidnappningar sker

Det är svårt att veta hur vanligt det är med kidnappningar i Sverige eftersom de lyckade brotten aldrig blir polisanmälda, säger experter.

– Vi känner inte till den exakta omfattningen eftersom förutsättningarna för en lyckad operation är att lösensumman betalas och ingen någonsin får veta något, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Han fortsätter:

– De fallen som blir kända är dem där gärningsmännen på ett eller annat sätt misslyckats med sina avsikter. De har varit klantiga, helt enkelt. 

Ett uppmärksammat fall var när Erik Westerberg, son till en av landets mest kända företagsledare, blev kidnappad 2002. Polisen jagade ligan som kidnappat honom över hela Europa. Dokumentären finns att lyssna på här. 

Kidnappningen av ryttarstjärnan Ulrika Bidegård är ett annat känt fall. Ulrika blev fastspänd i en ljudisolerad låda med sönderklippta kläder, ögonbindel och hörselkåpor över öronen.

Efter kidnappningen fanns det många olika rykten om anledningen till att hon blev bortförd. Här är P3:s dokumentär om det fallet. 

Kidnappningar i den organiserade brottsligheten

Jerzy Sarnecki säger att kidnappningar är vanligare inom organiserad brottslighet. Där är det inte ekonomiska intressen som är anledningen, enligt honom.

– Det är inte alls ovanligt att medlemmar i ett gäng för bort en person, och misshandlar och hotar den personen på en avlägsen plats. De brotten polisanmäls väldigt sällan eftersom det handlar om uppgörelser.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".