Många nya socialsekreterare kastas rakt in i en tuff vardag på jobbet. Foto: Pawel Flato/TT

Chockstart på jobbet för många socialsekreterare

Socialsekreterare: Jag försöker att bara skratta åt det
1:22 min

Ingen inskolning alls. Så ser det ut för många unga socialsekreterare runt om i landet när de ska börja på sitt första jobb.

Maria som utreder utsatta ungdomar i Stockholm, kastades rakt in i skarpt läge från första dan.

– Vi gick igenom ett papper som jag fick läsa. Sen fick jag sju ärenden på mitt bord. Och det dröjde en vecka innan jag fick träffa en av mina två mentorer.

"Går in i väggen innan de fyllt 27"

Där Maria jobbar har de flesta äldre och mer erfarna kollegorna slutat. Kvar blir de som kanske har jobbat i ett par år. Sex personer gör ett jobb som egentligen ska göras av fjorton. Och det finns ingen tid att skola in nya människor, berättar Maria.

– Det kommer in unga, ambitiösa, nyutexaminerade kvinnor som inte ens är 25 år gamla men de får stressymptom och går in i väggen innan de fyllt 27. Vi har haft avslutningsfika varje vecka sen jag började. Personalen byts ut hela tiden.

Brister i hela landet

Maria började på sitt nya jobb efter sommaren. Tyvärr är hennes upplevelse av bristen på stöd och inskolning i socialtjänsten väldigt vanlig, säger Kristina Folkesson socialpolitisk strateg på fackförbundet Vision.

– Vi kan ju se att det där är en bild som är ganska samstämmig över landet, säger Kristina Folkesson socialpolitisk strateg på fackförbundet Vision.

I en ny rapport från Socialstyrelsen svarar 21 kommuner nej på frågan om de erbjuder en strukturerad inskolningsperiod. Och får en socialsekreterare en dålig inskolning kan det få stora konsekvenser.  

– Tyvärr så ser ju vi att det ofta leder till att folk väljer att sluta, säger Kristina Folkesson.

"Stockholm har ingen koll"

I enkäten som ligger till underlag för Socialstyrelsens rapport har alla Stockholms stadsdelsförvaltningar svarat att de har en struktur för inskolning. Något som Ove Jansson, förbundsordförande på Vision, ifrågasätter.

– Några av de värsta arbetsplatserna i landet finns i Stockholm. Jag vet hur situationen ser ut för många av våra medarbetare så jag är tveksam till om det stämmer, säger Ove Jansson.

Och Maria håller med.

– Det förmedlar en känsla av de inte har någon koll.

Ove Jansson tror att det finns ett stort mörkertal och fler kommuner som inte har en ordentlig inskolning. Och det är viktigt att den går till på rätt sätt, säger han.  

– Vi tycker att man ska ha en garanterad inskolning i socialtjänsten under ett år. Där man har mentorer man kan bolla med. Och får gå bredvid erfarna kollegor. Det behövs. Det är ett tufft jobb med tuffa beslut där man möter många utsatta människor.

Hur ser du själv på din egen inskolning?

– I början var jag jättetrött. Nu försöker jag att bara skratta åt det. Det är mitt sätt att hantera det, säger Maria.

Fotnot: Maria heter egentligen något annat men vill vara anonym så därför har vi bytt ut hennes och röst i inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".