Kraven som ställs på hyresgäster blir allt hårdare. Foto: Sveriges Radio

Bostadsbolagen ställer hårdare krav på den som ska hyra

"Ibland har de orimligt höga villkor"
1:14 min

Du måste tjäna fyra gånger så mycket som årshyran och du måste visa upp bra referenser från ditt förra boende. Så kan några av bostadsbolagens krav på blivande hyresgäster låta. Och kraven blir allt hårdare, säger Hyresgästföreningen.

André och hans tjej står i bostadskö för att kunna flytta ihop. Men när dom stod först på tur till en lägenhet, gick på visning och tackade ja, så fick dom plötsligt nej eftersom de inte hade varit sambos tidigare.

– Vår enda chans är att antingen gifta oss för att flytta ihop, eller bo i andra hand i tre år för att sen kunna söka lägenhet.

Bostadsbolaget hade nämligen ett krav som sa att de måste ha bott ihop i tre år - eller vara gifta - för att få räkna ihop sina inkomster. Ett krav som inte hade stått i annonsen.

– Man sitter ju fast och väntar på att kunna vara sambos för att kunna bli sambos för att kunna söka ett förstahandskontrakt, säger André.

Och kraven som ställs på hyresgästen blir hårdare. Det kan handla om att du måste tjäna en halv miljon kronor om året, att du måste vara fast anställd eller krav på vem du får bo med. 

– Många gånger är det kanske orimligt höga villkor. Det slår ju så klart mot ensamstående, unga och par med lägre inkomst. Och det tycker inte vi är bra, vi tror på att hyresrätten är till för alla, säger Staffan Agesand som är jurist på Hyresgästföreningen.

– Det är fruktansvärt frustrerande. Det går åt så mycket tid, och mycket av min fritid, för att lösa det här, säger André.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".