Här är Sveriges minsta studentlägenheter

1:25 min

På måndag flyttar ett tjugotal studenter in i Sveriges minsta studentlägenheter. Men egentligen är så små bostäder inte lagliga.

Henrik Krantz är VD på företaget som har byggt lägenheterna.

– Vi har fått dispens från gällande byggregler. Det fick vi för att det är ett försöksprojekt.

Det luktar trä och målarfärg i den tio kvadratmeter stora lägenheten. Här ryms ett fullt utrustat kök, en liten sovalkov i taket och ett badrum där du får sitta på toaletten för att kunna duscha. 

Och med solpaneler på taket och återvunnet varmvatten ska energiförbrukningen bli lika grön som de 22 mini-lägenheternas fasad.

– Det ska bli jätteroligt att få min egna första etta och så, säger 20-åriga läkarstudenten Ida Johansson som kommer flytta in på måndag. 

– Men jag tror inte att det är en lösning för alla, det funkar nog inte för alla.

Projektet har mötts av kritik. Att pressa ner kvadratmeterna är inte helt okej med dagens byggregler. Men det Boverket har reagerat på är tillgängligheten.

– Studentbostaden är en tillfällig bostad som man bor i en begränsad tid och då har det mindre betydelse med tillgänglighet.

Henrik Krantz liknar det med byggreglerna för hotell. Varje hotell måste kunna erbjuda något rum för röreslehindrade, men alla behöver inte vara det.

– Alltså vi har väldigt gott om tillgängliga bostäder så det kan vi ordna. Och i alla våra områden dessutom!

Ida Johansson bekymrar sig lite över förvaring, men att bjuda hem kompisar ser hon inte som ett hinder.

– Vi har faktiskt planerat in, jag ska faktiskt ha inflyttningsfest till veckan och se hur många som får plats. Vi börjar med tio så får vi se sen!