Alexandra Pascalidou är en av de som fått ta emot mycket rasism och hat på nätet. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Kärlek istället för hat och rasism på nätet

"Jag har varit judehora, musimhora och nu kallar de mig zigenarhora"
1:22 min

Under tisdagen är tanken att du ska sprida kärlek på nätet. Det är den så kallade No Hate-dagen.

Näthat har länge varit ett hett ämne. Alla möjliga satsningar har blivit visade i media och nu har även statens medieråd tillsammans med Nyheter24 tagit ett krafttag mot allt hat på nätet. Den så kallade NoHate-dagen i samband med Europarådets kampanj No Hate Speech Movement.

Tanken är att alla ska sprida kärlek på nätet under hashtagen #NoHateSe.

"Vi bestämmer vad som sägs"

– Det är ett bra initiativ i det lilla perspektivet för det visar att vad vi gör på nätet spelar roll. Sprider vi kärlek på nätet blir det kärlek på nätet, säger Brit Stakston som är medievetare om kampanjen.

Statens medieråd har under kampanjen satsat mer på rasism och främlingsfientlighet. Någonting som Stakston tycker att vi behöver prata mer om.

– Jag tror absolut att Sverigedemokraternas framgångar handlar mycket om att rasismen spridit sig på nätet.

Hittar diskussioner

Brit Stakston menar att många med rasistiska åsikter hittar till de diskussionerna där frågor om invandring diskuteras med hjälp av digitala verktyg. Men hon säger också att det redan nu finns folk på nätet som kämpar emot de rasistiska strömmarna.

– Många nätaktivister finns redan och de är några som vi borde lyssna på och ta till oss, säger hon.

Sexism och rasism

Programledaren Alexandra Pascalidou har varit en offentlig person i snart 20 år. Hon berättar att hon har fått ta emot har och hot under hela sin karriär.

– Vissa gånger har jag varit så rädd att jag har funderat på att byta jobb, säger hon och fortsätter:

– Först kallades jag för judehora, sen efter terrorattackerna blev det muslimhora och nu är det zigenarhora som de kallar mig. Jag har fått höra att jag är en jävla blatte och folk har skrivit att jag inte förtjänar att leva eftersom att jag är invandrare.

"Media måste sluta hyckla"

– När hatet började bli riktat mot de som såg ut som de som jobbar inom media kom, alltså mot svenskar med svenskklingande namn, då reagerade media. För oss som har ursprung i ett annat land har hatet alltid varit där, men det glöms lätt bort.

– Det handlar om rasism, ständiga trakasserier, som har tvingat oss att censurera oss själva, som har stympat vår yttrandefrihet och vårt existensberättigande, avslutar hon.

No Hate Speech Movement:

Statens medieråd har fått i uppdrag av regeringen att genomföra Europarådets kampanj No Hate Speech Movement i Sverige.

Kampanjens syfte är att höja kunskapen, särskilt hos barn och ungdomar, om främlingsfientlighet, sexism och liknande former av intolerans samt mobilisera för att främja mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet på internet.

Källa: Nohate.se

Läs mer:

Vill du läsa mer om näthat kan du göra det hos Brit Stakston.

Stakston är mediestrateg och skriver ofta i sin blogg om olika fenomen på nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".