Johanna Marseille är transsexuell och möter ofta förvånade blickar på anställningsintervjuer. Foto: SR

"Fick svar på alla ansökningar förutom den där jag var öppet transsexuell"

RFSL: DO har inte utrett ett enda fall om diskriminering av transpersoner
8:37 min

Inget svar och ingen intervju som transkvinna. Det är Johannas erfarenhet efter testet att söka jobb som tre olika personer.

– Organisationer gillar ju att prata om hur de arbetar med mångfald men då handlar det ofta om rasifierade personer. Nästan aldrig transpersoner och det tycker jag är konstigt. Det kan pågå debatter om mångfald men transpersoner lämnas hela tiden utanför, säger Johanna som själv är transkvinna.

Johanna berättar att hon vid ett tillfälle testade att söka ett och samma jobb fast med tre olika cv:n. En ansökan som vit man, en som rasifierad man och en där hon var helt öppen med transsexualiteten.

– Det var bäst respons som vit man med både svar och erbjudande om intervju. Ingen intervju som rasifierad man men i alla fall några svar. Men inte ens ett svar på min ansökan som transexuell kvinna.

"Samhället vet inte vilka vi är"

Att Johanna inte fick några svar som transperson tror hon beror på att samhället inte riktigt vet vem eller vad en transperson är och därför ser problem.

– Det är många som inte förstår och som inte har kunskap om vad transsexualitet är. När jag går på intervju märker jag ju snabbt att en transperson inte var vad de hade väntat sig. Men det är ju ingen idé att anmäla en sån händelse, för hur ska jag bevisa att det handlar om transfobi eller så? Jag kan bara bevisa att jag inte får några jobb.

Ulrika Westerlund är ordförande för RFSL och känner igen Johannas historia.

– Det här inte särskilt ovanligt men ändå har diskrimineringsombudsmannen inte en enda gång tagit upp ett fall där transpersoner diskriminerats. Det i sin tur gör ju att förtroendet för diskrimineringslagstiftningen är helt urholkad hos transpersoner. Ingen tror att det hjälper att göra en anmälan.

Hör P1:s program Kaliber om transsexuella Robins som inte fick bli polis här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".