Joel Pierrou studerar i Tel Aviv. Foto: Privat

Svenskt erkännande av Palestina ingen stor snackis i Tel Aviv

"Mina kompisar här är vana vid att de flesta länderna är pro Palestina"
5:32 min

Joel som pluggar i Tel Aviv menar att det svenska erkännandet av Palestina inte direkt upprört hans israeliska kompisar. 

– Erkännandet av Palestina har ju varit på nyheterna här i Israel, men nej. Jag påverkas inte direkt. Jag har ju flera palestinska och israeliska vänner men ingen har liksom uttryckt sig negativt mot mig. Mina palestinska vänner välkomnar erkännandet och hoppas att det kan skynda på fredsförhandlingarna. Bland israelerna finns det några som tycker att Sverige inte förstått konflikten och beter sig konstigt som då i deras ögon stöder terror samtidigt som andra israeler ser positivt på erkännandet och tror att det hjälper.

Joel berättar att det i Israel inte varit en särskilt stor grej med det svenska erkännandet av Palestina. Enligt honom är många israeler vana vid att de flesta länderna är mer positivt inställda till Palestina än Israel.

– Det är nog mest de som verkligen är negativt inställda till erkännandet som reagerat, men annars så är det en nyhet som varken har nått alla eller som står ut särskilt mycket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".