Poliserna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bättre skydd för transpersoner

"Antingen blir du lycklig eller så tar du livet av dig"
1:48 min

Robin sökte till polishögskolan, men kom inte in för att hon är transsexuell. Nu vill Diskrimineringsbyrån i Uppsala ha bättre lagskydd för transpersoner.

– Du ska veta att polishögskolan, det är ingen själavård. Antingen blir man lycklig efter könskorrigeringsoperation eller så tar man livet av sig. När han sa det blev jag helt ställd. Här sitter polisens rekrytering och säger en sån kränkande sak. På en intervju till en skola, berättar Robin i P1-programmet Kaliber.

Inget straff för polisen

Robin anmälde diskrimineringen till Diskrimineringsombudsmannen, DO, men utredningen lades ner eftersom de inte trodde att de skulle vinna i domstol.

Hon fick då hjälp av den ideella organisationen Diskrimineringsbyrån i Uppsala som drev hennes fall och stämde Rikspolisstyrelsen. Men det slutade i en förlikning.

I dag skriver organisationen i en debattartikel i Dagens ETC att det måste bli lättare att driva mål om diskriminering mot transpersoner.

Inga fall i domstol trots ny grund

Sen 2009 finns en särskild diskrimineringsgrund för transpersoner i diskrimineringslagen. Men inte inte ett enda fall har tagits upp i domstol.

– Det är ett problem. Vi har infört ett heltäckande skydd. Men i praktiken har det inte hänt någonting med det, säger Linda Awerstedt som är jurist på Diskrimingeringsbyrån i Uppsala.

Hon berättar att små föreningar bara har råd att driva de här fallen som så kallade småmål. Då blir inte rättegångskostnaderna så höga vid en förlust, men den som har blivit diskriminerad kan bara få runt 20 000 kronor i ersättning. Och ofta leder det bara till en förlikning.

– Problemet är att 20 000 kronor är ganska lite pengar för många verksamheter och ofta är det billigare för dem med en förlikning än att ta en process till domstol. Tanken med diskrimineringslagen är att de här brotten ska ge hög ersättning.

"Rädsla att bli kränkt igen"

Linda Awerstedt tycker att ideella föreningar, som hennes egen, ska få mer pengar för att kunna driva större rättsprocesser och att diskriminering av transpersoner måste tas på större allvar. Många klienter hon pratar med har känt att dom inte blir tagna på allvar när dom kontaktar myndigheter.

– När jag föreslår att klienter kan anmäla till olika myndigheter är det inte sällan jag får höra av personer att det är ingen idé att göra det. Ibland finns det finns en rädsla att man ska bli kränkt igen när man tar kontakt med den nya myndigheten, avslutar hon.

Debatt ETC:

Diskrimineringsbyrån i Uppsala har skrivit en debattartikel i tidningen ETC om Robins fall.

De skriver om att vi måste ta ansvar för diskriminering av transpersoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".