Afrikanska soldater från FN:s fredsbevarande styrka Minusma, i Mali. Foto: TT

Kan bli fler revolter i Västafrika

"Folket inser att de har en möjlighet att påverka det politiska i landet"
1:34 min

Efter att folket i Burkina Faso störtade sin president förra veckan frågar sig många om revolten nu kommer sprida sig till fler länder i området som under den arabiska våren.

I flera dagar var det våldsamma kravaller i Burkina Faso i Västafrika. Det fransktalande landet med nästan 17 miljoner invånare har styrts av samma president, Blaise Compaorés,  i nästan 30 år. Egentligen skulle han snart få sluta regera eftersom lagen säger att en president bara får regera en viss tid. Men han försökte han ändra lagen för att få sitta kvar. Och det triggade igång folkliga protester - så förra veckan tog styret slut.

Tusentals demonstranter trängde sig in i och plundrade parlamentsbyggnaden och satte den i brand. Presidenten avgick och nu har militären makten i landet och många undrar om de kommer släppa makten till folket igen.

Nu frågar sig också många om de folkliga protesterna kan ge spridning till andra länder, på samma vis som under den arabiska våren då flera presidenter avgick i Tunisen och Egypten bland annat. Det kan bli tal om en afrikansk vår  tror forskaren Jesper Börjesson på nordiska Afrikainstitutet.

- Det som skulle kunna sprida sig är att folket inser att de har en möjlighet att påverka den politiska processen i landet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".