AnonymitetsjänstenTor. Foto: Cambridge community

Facebook gör det lättare att använda anonymitetstjänsten Tor

"Väldigt viktigt för de som lever i länder där internet censureras"
6:33 min

För användare i till exempel Kina som använt verktyget Tor för att kunna surfa på Facebook innebär den senaste uppdateringen positiva nyheter.

Martin Löwdin arbetar med it-frågor på organisationen Civil Rights Defenders.

--Tor är som ett nätverk av datorer som låter data studsa mellan flera olika datorer innan det skickas till olika sajter, som till exempel Facebook. Det gör att det blir omöjligt att se vilken dator någon skickar information ifrån. Samtidigt blir det möjligt att genom Tor kringgå censur eftersom data då skickas via flera olika länder.

För den som bor i ett land där det är förbjudet att organisera sig politiskt menar Martin Löwdin att Tor fungerar som ett kraftfullt skydd.

-- I till exempel Kina och andra internetcensurerande länder är det väldigt populärt att använda Tor. Myndigheter kan ju då bara se att medborgarna skickar data mellan varandra men inte vad som står eller sägs. Så det har ju haft en stor betydelse för de som i ett land försöker organisera sig för demokratifrågor och då behöver vara anonym. Jag tror att flera andra sociala mediesajter kommer att haka på den här trenden och bland andra Google har redan börjat titta på en krypterad mailtjänst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".