"Jag orkade inte lämna lägenheten mer än en gång i veckan"

Sjukskrivningar för mental ohälsa ökar
6:41 min

15 timmars jobb om dagen blev till slut för mycket för Olivia som drabbades av både ångest och depression. 

– Mitt jobb var otroligt krävande och när jag äntligen slutade så orkade jag inte göra något mer. Jag tänkte gå upp och söka ett nytt jobb men det gick inte. Så då fick jag ta mig till akuten där jag bor och bli akut sjukskriven. Så nu har jag varit det i tre år.

Olivia låg kvar i sängen i flera veckor och lämnade bara lägenheten för att handla och för att gå i samtalsterapi. Och det tog lång tid innan hon kunde börja åka buss igen och göra andra saker som tidigare var hur simpla som helst.

– Det var också svårt för många av mina vänner att förstå hur jag mådde. Det är ju inte en sjukdom som syns och den är svår att förklara. I dag jobbar jag halvtid och mår väldigt mycket bättre. Men det är en kamp hela tiden även om det går framåt.

Försäkringskassan:


Enligt Försäkringskassans prognos kommer kostnaden för sjukförsäkringar öka med flera miljarder. År 2018 kommer de kosta nästan åtta miljader kronor.

Av alla som sjukskriver sig är 40 procent sjukskrivna för psykisk ohälsa och majoriteten av dem är kvinnor.

Källa: Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".