Årets forwards: Lotta Schelin och Zlatan Ibrahimovic. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

För sjunde året i rad krockar Fotbollsgalan med damernas spelschema

"Inte rimligt att spelarna ska skippa träningar för att åka på gala"
5:58 min

Landslagsspelarna Lotta Schelin och Kosovare Asllani riktar nu stark kritik mot att Fotbollsgalan återigen planeras utifrån herrarnas spelschema. 

Eftersom Fotbollsgalan krockar med bland andra Lotta Schelin och Kosovare Asllanis spelschema tvingas de avstå från att komma. Johanna Frändén är sportjournalist och menar att fokus alldeles för länge legat på herrarnas närvaro.

– Galan har länge krockat med damernas spelschema men i och med att respektive spelares serier i år är tuffare än vanligt så släpper inte klubbarna iväg sina dem. Det har nog i flera år varit prioriterat att få hem herrarna eftersom det brukar vara svårare. Alltså, det har ju varit fler herrar än damer utomlands. Men nu ser det annorlunda ut och förbundet får nog tänka om lite.

För galans skulle menar Johanna Frändén att det här är ett problem eftersom de stora stjärnorna inte kan närvara.

– Det här väcker nog en viktig debatt så att galan läggs så att fler kan komma. Det är inte rimligt att spelarna ska behöva ändra på uppladdning och träning bara för att kunna åka hem till galan. Förhoppningsvis ser det annorlunda ut nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".