Jack Werner. Foto: Mikael Andersson/SR
Veckans torsdagsgäst

Jack Werner: Folk är ovana att vara källkritiska

Hör hela intervjun med Jack Werner här
14 min

Han punkterar myter med Viralgranskaren och är en av få 25-åringar som snart kan få ta emot Stora Journalistpriset. Möt veckans torsdagsgäst Jack Werner. 

– Jag arbetar ju med Viralgranskaren och idén är att vi ska kunna ta fram argument för att avliva rykten i sociala medier. Och vi tar då fram argument som vi sedan serverar till ”våra besserwissers”, alltså de som älskar att ha rätt och sätta stopp för rykten.

I arbetsgruppen som jobbar med Viralgranskaren är Jack med sina 25 år helt klart yngst. Något som inte är helt ovanligt i de projekt han arbetat med. Snackar vi om ett underbarn?

-- Alltså, det har ju gått bra med de saker jag gjort. Och folk har varit snälla mot mig och sagt fina saker genom åren. Men nej, jag är inget underbarn som typ spelade piano som 5-åring eller så. Nu känner jag till och med att jag inte längre behandlas som så där ung och överraskande. Ingen säger längre ”åh, kan du skriva en text som är så bra och fin, du som är så ung?”.  Så var det förut men det kan jag liksom inte rida på längre.

"Krävs nog en apokalyps innan jag går offline"

Helt avgörande för att Jack ska kunna hitta, se och arbeta med historier på nätet är att han också letar hela tiden. Så det blir mycket tid på nätet.

– Jag är väldigt sällan helt avskärmad från nätet. Om jag ska kunna hitta ämnen att jobba med krävs det att jag lär mig alla olika tjänster där människor interagerar med varandra. Historierna finns ju överallt och väntar bara på att någon ska plocka upp dem. Skulle du fråga någon av mina närstående så skulle de förmodligen säga att jag alltid är uppkopplad. Det krävs nog en apokalyps eller så innan jag kopplar ner.

Tillsammans med kollegorna Linnéa Jonjons och Åsa Larsson har Jack nominerats till Stora Journalistpriset för sitt projekt med Viralgranskaren. Men även om Jack tycker det är väldigt roligt finns det något som förvånar honom. Viralgranskaren gör ju egentligen helt vanlig källkritik vilket är något som borde vara en självklarhet för den journalist som hittar ett ämne. Men målet är också att någonstans plantera en tanke hos människor att tänka kritiskt.

"Många är inte vana att själva behöva göra källkritiken"

– Ofta när vi lägger ut en artikel som visat sig vara falsk så får vi många kommentarer i stil med ”va, har NÅGON gått på det där?” och sånt. Förmodligen har det att göra med ovanan av att behöva göra källkritiken själva och kanske framför allt att många vill tro på spännande historier. För det är så här det ser ut, folk luras och blir lurade.

Tips: Jacks lista över saker att tänka på när en ny historia plötsligt dyker upp:

  • Vem sprider det här?
  • Kan någon tjäna på att historien sprids?
  • Finns det en risk att filmen delades av någon som själv inte riktigt vet?
  • Dela inte material som innehåller misshandel av djur eller människor. Rättsprocesser är ofta igång och delningar gör bara skammen större för de som utsatts.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".