Ebola är en av anledningarna till att vi är rädda för epidemier. Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

Det som är nytt och vi inte kan kontrollera skrämmer oss

Epidemier och krig är unga i Sverige mest rädda för. Trots att de flesta tror att det är större risk att de råkar ut för en trafikolycka.

Trots att folk tror att det är större risk att råka ut för en trafikolycka än en epidemi är de mer rädda för det sistnämnda.

Dan Katz är psykolog och psykoterapeut, han menar att det vi möter ofta är vi mindre rädda för.

"Tycker att vi har koll"

– Ebola är något nytt och nya saker som det skrivs mycket om i media skrämmer oss. Trafiken är vi i varje dag och vi har en upplevelse av att vi har kontroll över situationen. Medan ebola är det ganska svårt att veta hur ska jag skydda mig mot, säger Dan Katz.

Han tycker att det är naturligt att vara rädd för saker ibland men att det kan gå till överdrift.

Många söker på nätet 

Ofta söker folk på nätet när de är rädda för någonting, säger han. Antingen för att lugna sina rädslor eller för att bekräfta dem genom att söka på symptom och hemska bilder.

– Att göra så kommer bara resultera i att du söker ännu mer och måste fortsätta med det. Rädsla blir ett problem om det stör dig i din vardag. Om du inte kan gå ut, träffa folk eller jobba för att du är så rädd för till exempel ebola är det ett problem vilket du kan få hjälp med, säger Dan Katz.

Undersökning:


Myndigheten för samhällsskydd och beredskap frågade i oktober i år 6 700 stycken 18-åringar i landet om vilken allvarlig händelse som skrämmer dem mest. En av fyra svarade epidemi och på andra plats kom krig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".