Del av Berlinmuren som den ser ut i dag. Foto: Jessica Gow / TT

Berlinarna firar 25 år sen muren föll

"Jag vet inte om min stadsdel ligger i öst eller väst"
1:20 min

Det kommer firas ordentligt i Berlin på söndag. Då är det 25 år sen muren föll. Men många tyskar, som inte var födda 1989, vet inte så mycket om den. 

19-årige Andre Willk står tillsammans med sina kursare och tittar på resterna av Berlinmuren. Han tycker att det är svårt att föreställa sig hur det var, om jag hade varit inspärrad som de var, hade jag också försökt att fly, säger han.

Och Kim Zeuge säger att hon inte längre tänker så mycket på öst och väst i Tyskland.

– Klart man kan skoja ibland att solen går upp hos oss i öst, men det är ju mer skämtsamt menat säger hon.

Undersökningar visar att bland unga tyskar som inte var födda för 25 år sen så ser man sig som "bara tyskar", och definierar sig allt mindre som så kallade "Ossies" eller "Wessies".

- Jag har ingen aning om min stadsdel ligger i öst eller väst, jag vet inte längre var gränsen gick säger han, säger Tarik Saradar. 

Man kan också se att kunskaperna om till exempel det före detta DDR blir allt sämre bland de yngre.

Och Kim säger att hon känner sig rätt likgiltig inför murjubileet, som bland annat firas genom att ny en slags mur, med lysande ballonger, sätts upp. Och Andre tänker fira i helgen.

– Ja, det är klart. Murfallet och återföreningen som följde, det var ju galet bra, säger Andre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".