Katalansk flagga i Barcelona. FOTO: Marjaana Kytö, Sveriges Radio Sisuradio

8 av 10 katalaner röstade för självständighet

"Resultatet hade sett annorlunda ut om omröstningen verkligen betydde något"
3:34 min

När den i dag spanska regionen Katalonien röstade om självständighet vann ja-sidan med 80 % av rösterna.

Trots att flera spanska domstolar sagt att omröstningen är både olaglig och betydelselös gick 2 av 7 miljoner katalaner till vallokalerna. Daniel Kazemi studerar juridik i Barcelona och menar att både ja- och nejsidan på olika sätt är ganska nöjda med resultatet.

-- Det var ju ett ganska lågt valdeltagande där bara 2 av 7 miljoner röstberättigade gick till val och det menar ju då nej-sidan visar att det inte finns tillräckligt med stöd för självständighet.  De som då är för självständighet menar samtidigt att det trots allt var 80 % av de som röstade som vill fortsätta kämpa. Så det har inte varit särskilt mycket oväsen efter valet faktiskt, båda sidorna är ganska nöjda fast på olika sätt.

"Fler hade röstat om omröstningen verkligen betydde något"

Daniel menar att det är många känslor bland katalanerna efter omröstningen där en upprördhet över den spanska regeringens reaktioner på omröstningen varvas med en insikt om att en självständighet kanske skulle bli allt för kostsam.

-- Men människor här vill ju se en riktig omröstning som den spanska regeringen faktiskt tar på allvar. Utanför vallokalerna stod det människor och samlade namn för att skicka krav på just en sådan omröstning till FN och då med hopp om att FN ska pressa Spanien till att hålla en omröstning som faktiskt erkänns. I en sådan omröstning skulle nog resultatet skilja sig ganska rejält från hur gårdagens val slutade. Många av mina vänner gick inte och röstade just eftersom det ändå inte var en omröstning som Spanien skulle bry sig om, säger Daniel Kazemi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".