Flygplatsen i Donetsk. Foto: DOMINIQUE FAGET/TT

Ingen el och dåligt med vatten i östra Ukraina

"Blir allt värre för de som bor i området"
8:34 min

Ilya som flytt från de i helgen oroliga områdena i östra Ukraina säger att situationen för de som bor där bara blir värre och värre.

Under helgen förvärrades återigen läget i östra Ukraina och Sveriges radios korrespondent Maria Persson Löfgren vet mer om situationen.

– Det är ungefär en tredjedel av två län i Ukraina som fortfarande styrs av rebeller och där bor vanligtvis uppåt 5 miljoner människor. Under helgen har intensiva strider rasat kring flygplatsen i Donetsk. Flygplatsen hålls fortfarande av ukrainska styrkor och har blivit som en symbol för att lyckas hålla rebellerna borta från att ta allt för stor makt i Ukraina.

Ilya som tidigare bodde i ett rebellkontrollerat område har nu lyckats fly väster ut för att kunna fortsätta sina studier. Men hans släkt och vänner bor fortfarande kvar i området kontrollerat av rebellerna.

-- Det blir bara värre och värre där borta nu. Senast jag pratade med min familj hade det inte funnits någon elektricitet på tre dagar och i princip inget vatten. Men jag tror inte att jag kommer kunna återvända dit på säkert 10 år, det är allt för oroligt och irriterat. Att ta sig därifrån var inte heller helt lätt och krävde en del förhör och så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".