Tullen får inte ta cannabisfrön. Foto: Alexandre Meneghini/Scanpix.

Tullverket vill förbjuda cannabisfrön

"Det här är ett problem"
1:12 min

Det är fritt fram att beställa hem cannabisfröer från utlandet in i Sverige utan rättsliga påföljder. Det här varnar nu Tullverket för som ser att importen ökar.

Tullverket har inget lagligt stöd att beslagta fröerna och nu vill de att lagen ändras så att de får ingripa.

Ett enda frö kan ge flera hundra gram cannabis enligt Tullverket. Och det är enkelt att få tag på. På några minuter kan vem som helst beställa hem cannabisfrön från internet. Och i nuläget är det dessutom riskfritt.

– Så är det ju eftersom det inte är ett brott man begår när man tar in fröerna. Det här är ingen hemlighet utan det har varit allmänt känt en längre tid, Lars Hansson, Tullverkets nationella specialist på narkotika.

Ny lag

Tullverket har haft koll på flödet under flera års tid, men under de senaste två åren har flödet ökat, enligt Lars Hansson. Därför har de vänt sig till Socialdepartementet med förhoppningen om att de ska ändra lagen så att cannabisfrön går att beslagta. Problemet i dag är att den aktiva substansen THC som finns i cannabis, inte finns i själva fröna vilket gör att Tullverket inte kan ingripa.

– Det är helt rätt att det finns inte i fröna. Men då får man ju se över lagstiftningen så att man på något vis kan förbjuda fröerna eftersom vi vet att de kan användas för att framställa narkotika, säger Lars Hansson.

Självförsörjande på cannabis

Lars Hansson tror att ett förbud skulle påverka den svenska cannabismarknaden som under de senaste åren har blivit självförsörjande.

– Det är ju så att när man förbjuder vissa saker så blir det svårare att framställa narkotika. Så visst hade det haft en betydelse. Det skulle också visa att vi gör allt vad vi kan för att förebygga narkotika och vi vill ju ha en restriktiv narkotikapolitik i Sverige, säger Lars Hansson.

"Bara brott när de sätts i jorden"

Socialdepartementet har utrett frågan tidigare. Men då lyckades de inte hitta ett sätt att komma åt fröerna. Helt enkelt eftersom det inte går att narkotikaklassa dem. Och de ser ingen lösning i dag heller, säger Ralph Löfstedt som är ämnesråd på departementet.

– Det finns ingen substans i dem som man kan missbruka. Fröerna måste sättas i jorden och då blir det genast ett narkotikabrott. Men bara fröerna i sig har inget ämne i sig som gör att man kan använda narkotikalagstiftningen, säger han.

Så det går inte att bara förbjuda ett frö?

– Vi har i alla fall inte hittat någon lösning på det än.

Finns det något som säger att ni kommer titta på det?

– Det är ingen aktuell fråga just nu. Vi har analyserat det här och bedömt att det inte går att hantera det här på någon laglig väg som vi kan se för tillfället nej.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".