Fotbollsspelaren Alhassan "Crespo" Kamara
Fotbollsspelaren Alhassan "Crespo" Kamara från Sierra Leone. Foto: Simon Rosenqvist/Sveriges Radio.
#p3ebola

Allsvenska stjärnan Crespo: 20 000 på läktaren skrek ebola, ebola!

Låstes in på flygplatsen i 24 timmar utan att ens ha varit i ett smittat område
6:02 min

Sierraleonska Alhassan "Crespo" Kamara spelar i Örebro SK men åkte för en tid sedan för att spela med sitt landslag i Kongo. Och där handlade nästan allt om rädslan för ebolaviruset. 

Alhassan "Crespo" Kamaras hemland Sierra Leone är ett av de länder som drabbats hårt av ebolautbrottet. Nu spelar Alhassan i Örebro SK men han märker att en del blir rädda när han berättar om varifrån han kommer.

– Jag träffade några svenska killar på ett flygplan för ett tag sedan och när jag efter ett tag berättade om mitt hemland såg jag att de blev rädda. Så de frågade lite försiktigt om jag kom direkt därifrån men nej, det gjorde jag inte. Men även om vissa blir lite nervösa när jag berättar om varifrån jag kommer verkar de flesta svenskar förstå att jag ju inte är sjuk bara därför, jag spelar ju och bor i Sverige sedan ganska lång tid tillbaka så det är lugnt. Örebro SK håller just nu på med en kampanj som heter #kickebolaout och det är något som jag verkligen uppskattar, det ger mig ork och stöd.

"20 000 människor skrek EBOLA EBOLA EBOLA åt oss"

Men när Alhassan för några månader sedan åkte till från Sverige till Kongo för att spela med sitt landslag var det annorlunda. Laget låstes in på flygplatsen i över 24 timmar, hotellet de skulle bo på stängdes och när de till slut nådde arenan hörde de både barn och vuxna skrika åt laget medan de vandrade ut ur bussen.

-- Ebola, ebola, ebola! Alla skrek ”ebola” åt oss både innan och under matchen. Så det var så klart inte så kul när 20 000 människor under hela matchen skrek att vi alla hade Ebola. Men för oss kändes det extra viktigt att vinna den matchen. För även om vi har drabbats av sjukdomen i Sierra Leone är det inte allt vi är. Vi kan göra bra saker som att till exempel spela bra fotboll. Vi ville verkligen visa det.

"Orolig för mina föräldrar"

Alhassans föräldrar och vänner bor kvar i Sierra Leone och det har varit svårt för honom att kunna fokusera helt och hållet på sin karriär samtidigt som risken finns att hans anhöriga kan insjukna.

-- I våras var jag skadad under en period och att då orka kämpa för att bli frisk samtidigt som oron fanns för att mina anhöriga skulle bli sjuka var ganska tufft. För det är ett väldigt allvarligt läge hemma där skolorna har stängts och det är förbjudet att träffas på offentliga platser där det kan finnas smittorisk. Det finns också ett problem med att många är rädda för att skickas iväg om de blir sjuka så även om någon verkar vara smittad hålls personen skyddad i hemmet. Men det gör ju bara att ännu fler blir sjuka.

"En amerikan som smittas får mycket mer uppmärksamhet"

När Alhassan hörde talas om att en amerikan i USA hade smittats av Ebola och att det var en nyhet i hela världen blev han både förvånad och ledsen. Han menar att en smittad i Sierra Leone aldrig skulle få sådan uppmärksamhet.

– Jag får känslan av att man vill stänga Sierra Leone så att de inte ska komma några smittade varken ut eller in. Och ingen rapporterar på det sättet om Sierra Leone. Det är inte särskilt många som bryr sig om att det finns mängder av sjuka människor där så länge som de inte smittar någon i ett annat land. Och det känns hemskt, att hjälpen och uppmärksamheten är olika beroende av varifrån man kommer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".