Målet var att de skulle komma i upp i 1,6 promille. Foto: David Magnusson/TT

Studenter fick pengar för att dricka vodka

Avdelningschefen på justitiedepartementet gav studenter på en skola för kriminalvårdare alkohol, för att testa sin egen dryck.

Avdelningschefen för en del i det norska justitiedepartementet ordnade ett experiment med 20 personer på en skola för kriminalvårdare i Norge. Experimentet gick ut på att de skulle dricka vodka.

Anledningen var att han ville testa en sportdryck, som hans familj säljer privat, för att se om den hjälper mot bakfylla.

1,6 promille

Målet var att studenterna skulle nå 1,6 promille.

– Många mådde dåligt av all alkohol som vi fick, säger en av deltagarna till norska VG.

Dagen efter de hade fått dricka alkohol fick de sportdrycken som säljs av chefens familj.

Fick pengar

De unga männen som deltog fick omkring 4 300 kronor var.

En utredning mot den norska avdelningschefen har börjat och han har än så länge valt att inte kommentera händelsen. Inte heller justitiedepartementet vill prata om det här idag.

Promillehalter:

0,2 promille: Du känner dig varm, avspänd och din självkritik minskar. 


0,8 promille: Börjar bli högljud och yvig i dina rörelser. Ser sämre än du brukar. Överdrivet självsäker och luktar alkohol.1,5 promille: Svårt att hålla balansen. Räkna med ett känsloutbrott. Och illamående.2,0 promille: Har svårt att prata och gå upprätt. Du ser dubbelt.3,0 promille: Uppfattar inte vad som händer. Är på gränsen till medvetslös.

4,0 promille: Medvetslös. Riskerar att dö av alkoholförgiftning.

Källa: Fakta om alkohol

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".