Emmy Subah överlevde ebola och är nu immun. Foto: SR
Emmy Subah överlevde ebola och är nu immun. Foto: SR
#p3ebola

Emmy berättar hur det är att överleva ebola

Emmy överlevde ebola: Jag vet att man kan överleva, det är jag ju ett bevis på.
7:37 min

Efter 11 dagar med värktabletter och vätska som enda behandling skrevs Emmy ut från kliniken som en av de som överlevt sjukdomen.

Barnmorskan Emmy Subah bor i Liberia och smittades av ebolaviruset när hon hjälpte till vid en förlossning. Och hon kände ganska snabbt av symptomen.

– Jag började blöda kraftigt, fick diarré och kramper. Men eftersom jag jobbar på en klinik fick jag snabbt rätt vård och massor med vätskeersättning. Sjukdomen påminner ganska mycket om en rejäl magsjuka och jag fick till och med bära blöja.

Emmy fick stanna elva dagar på kliniken och behandlas då med värktabletter och vätska. Efter 11 dagar visade de dubbla tester som alltid görs att hon var både frisk och immun.

– Jag känner mig verkligen som en överlevare och eftersom jag nu är immun kan jag jobba nära de som smittats. Just nu arbetar jag som samtalsstödjare och kan vara inne och leka med de sjuka barnen utan en sån där stor dräkt. Och det känns väldigt bra, jag är väldigt stolt över att kunna hjälpa till på det sättet.

"Vill visa att det går att överleva"

Sveriges radios korrespondent Margareta Svensson som träffat Emmy berättar att trots att Emmy är helt frisk finns så många förutfattade meningar och okunskap som gör att hon ibland behandlas annorlunda. Människor vill inte stå nära och att ibland får hon problem på marknaden när hon ska köpa mat. Men Emmy ser sig som ett bevis på att ebolaviruset inte måste vara en dödsdom.

– Jag vet att man kan överleva, det är jag ju ett bevis på. Så det vill jag också visa upp genom att träffa människor och berätta om mina erfarenheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".