Fler blir utsatta för brott. Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Fler blir utsatta för brott. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Allt fler hot och trakasserier mot kvinnor

Ny undersökning visar att fler och fler blir utsatta för brott.

Efter flera års minskning ökar nu andelen svenskar som säger sig ha utsatts för brott.

2012 sa 22 procent av svenskarna att de hade blivit utsatta för något brott och förra året var det 24 procent som sa samma sak, visar en undersökning från Brottsförebygganderådet.

Sexbrott, trakasserier och hot

Ökningen handlar främst om att fler kvinnor säger sig vara drabbade av hot, trakasserier och sexualbrott. Särskilt utsatta är ensamstående kvinnor med barn.

– Vi har haft en minskande trend sedan vi började mäta 2005. Men det här är bara ett enstaka år. Vi måste följa utvecklingen längre för att se om det är en trend, säger Åsa Irlander Strid utredare på Brå.

Män utsatta för bedrägeri

Män däremot blir utsatta för bedrägeri oftare än kvinnor. Förra året drabbades 3,5 procent av svenskarna av bedrägerier, vilket motsvarar omkring 257 000 personer.

Undersökning:


Resultatet av undersökningen redovisas i en delrapport från den Nationella trygghetsundersökningen, NTU, som Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerar.

Materialet bygger på intervjuer med omkring 12 000 personer i åldrarna 16-79 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".