Wilfred från Liberian-Swedish Association har många vänner kvar i Liberia. Foto: P3 Nyheter
Wilfred från Liberian-Swedish Association har många vänner kvar i Liberia. Foto: P3 Nyheter
#p3ebola

"Det är människor jag växt upp med och älskar som hotas av ebola"

Wilfred: Människor vill bara fly till närmsta säkra ställe
6:08 min

Varje gång Wilfreds telefon ringer är han livrädd att få värsta tänkbara besked från sin familj i Liberia.

– Jag blir alltid nervös när telefonen ringer, att det ska vara ett besked om att någon blivit sjuk eller dött. Så jag är tacksam varje gång jag pratar med någon som inte är sjuk. Men även om det inte är så illa är det sällan positiva nyheter. Skolorna är stängda och ingen vet när viruset är borta så att livet kan återgå till det normala.

För Wilfred är det på många sätt jobbigt att sitta i Sverige samtidigt som hans vänner och hemland mår så dåligt.

-- Det krossar mitt hjärta att sitta här och inte kunna hjälpa till. Det är inte så att allt känns bra bara för att jag sitter här. Det är människor jag växt upp med och älskar som nu riskerar att drabbas. Och alla som bor i Liberia vill ju bara fly därifrån, ingen vill ju leva i ett kaos där folk blir smittade. Man kan ju inte ens se vem som är smittad och inte. Så ingen vill vara kvar där just nu utan bara fly till närmsta säkra plats.

"Sjukvården är ett väldigt stort problem"

Ett av de hot som Wilfred tycker är allvarligast är avsaknaden av bra sjukvård.

-- Det är många sjukvårdare som fått väldigt kort utbildning. Så det går inte att jämföra vården där nere med hur det ser ut i Europa. Och det är något som oroar mig väldigt mycket, att de som blivit sjuka inte kan få rätt vård. Därför behöver vi också väldigt mycket hjälp från länder som kan bidra med personal, utbildning och pengar för att kunna köpa rätt skyddsutrustning och så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".