När träning går från kul till ångest och tvång

1:24 min

Jessica Johnsson tränade så mycket att kroppen inte fixade det mer. Samtidigt blev hon pushad av sociala medier och gym.

För 25-åriga Jessica Johnsson gick träningen för långt. Hon flyttade från sin hemstad till Malmö och fick plötsligt mycket tid över. Hon började träna hårt och höll sig till nyttig mat. Det gick från att vara lustfyllt till att bli rent tvångsmässigt och ångestladdat.

Så småningom skärmade hon av sig allt mer från sina vänner. Efter några månader var hennes kropp så utmattad att hon hade konstant muskelvärk.

– Bara jag tänkte på en hantel så gjorde det ont i hela kroppen, berättar hon.

Uppmuntrad från gymmen

Hennes kompisar och familj började oroa sig och poängterade att hon borde ta det lite lugnt. Men på gymmen som hon tränade på blev hon bara uppmuntrad att fortsätta.

– Vilken bra form du är i, du ser så atletisk ut. Alltså det blir man ju glad av och då tänkte jag att det var lika bra att köra på, berättar Jessica Johnsson.

Eftersom Jessica Johnsson tränade på två olika gym så reagerade ingen i gymvärlden på att hon aldrig vilade.

"Vila är en viktig del"

Jessica Johnsson tycker att det är viktigt att gymmen har kunskap om ortorexi och att de förmedlar en sund bild av träning som någon som ska vara roligt.

– Vissa anläggningar har ju verkligen inställningen att man aldrig ska vila, man ska alltid fortsätta kämpa och pusha sig själv. Det vet jag nu att vila är också en viktig del av träningsresultatet, säger Jessica Johnsson.

Sociala medier pushar

Trenden med stenhård träning och strikta kostscheman speglar av sig på sociala medier där bilder på platta magar florerar under hashtaggar som fitspo och aldrigvila. Men Jessica Johnsson tror att den överdrivna jakten på ett hälsosamt liv kommer att balanseras.

– Folk kommer förstå att det inte är hållbart. Jag märker ju det själv att även om jag väger fem kilo mer idag än vad jag gjorde för fem år sen så lever jag ett mycket roligare liv!

Vad är ortorexi?

Ortorexi är ingen medicinsk diagnos, utan en så kallad Ätstörning utan närmare specifikation, UNS.

Den som har ortorexi strävar tvångsmässigt efter att vara hälsosam. Livsstilen med mycket träning och nyttig mat går till överdrift och tar över ens liv så pass mycket att det istället blir ohälsosamt.

Vid misstankar om ortorexi hos dig, eller någon du känner, kan du kontakta gymmet eller höra av dig till organisationen Frisk & Fri för att få hjälp.

Källa: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista