Serien på SVT Flow går ut på att folk gifter sig utan att ha träffats förut. Foto: Peter Arwidi/Scanpix
Serien på SVT Flow går ut på att folk gifter sig utan att ha träffats förut. Foto: Peter Arwidi/Scanpix

Kritik mot SVTs serie om giftermål vid första ögonkastet

1:58 min

Programmet "Gift vid första ögonkastet", som började sändas på SVT Flow igår får kritik av flera relationsexperter. Relationsexperten Charlotte Sander tycker det är viktigt att komma ihåg vissa saker.

– Jag tror bland annat att kärlek kanske inte alls kommer att uppstå,  utan att man snarare känner "nej". Då är det inte roligt att ha gift sig det första man gör, det är det som jag ser är nackdelen, säger Charlotte Sander som är relationsexpert.

Flera relationsexperter har reagerat på programmet. Kritiken har bland annat handlat om att programmet utnyttjar folks längtan efter kärlek.

– Så länge det inte finns barn med i bilden är det rätt okej. Men om det finns barn har man ett helt annat ansvar och det tycker jag är verkligen är en stark skiljelinje för mig, säger Charlotte Sanden.

Peter Myhrén, som är programmbeställare på Svt håller inte med om kritiken.

– Vi har letat under en tid efter ett spännandne program om relationer och kärlek. Det är ett intressant experiment att se vad som händer om man går till en fördjupad relation. Vi tycker att det finns något väldigt intressant i det här, säger han.

Att programidén är intressant och vänder upp och ner på våra föreställningar och vanor kring hur relationer ska börja, det håller Charlotte Sander med om.

– Vi är många som har de här listorna klara för hur vår partner ska vara. I och med det har man också en väldig kontroll och styr det väldigt hårt. Men i andra länder finns det en helt annan kultur där man släppt det här till sina släktingar istället, säger Charlotte Sander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista