Yvonne Lin, expert på ortorexi och Sofia Sjöström, personlig tränare och bloggare inom hälsa. Foto: Olivia Berntsson/SR
Yvonne Lin, expert på ortorexi och Sofia Sjöström, personlig tränare och bloggare inom hälsa. Foto: Olivia Berntsson/SR

Det här är träningssjukdomen ortorexi

"Att hoppa över en träning ska inte ge ångest"
7:54 min

Mycket träning och nyttig mat kan låta som ett framgångsrecept. Men kan också sluta i kaos.

– När glädjen försvinner och träning bara stillar ångest, en skippad träning eller onyttig matbit känns som en katastrof och det går så långt att man avstår utekvällar eller fester med kompisar för att det är onyttigt. Det är några tecken på ortorexi, alltså att ett hälsosamt liv går till överdrift och får inflytande över allt annat, säger Yvonne Lin som är hälsovetare och expert på just ortorexi.

Yvonne Lin berättar att ortorexi ännu inte klassats som en egen sjukdom utan istället kallas för en ätstörning utan en närmare specifikation.

– Det är ju inte en medicinsk diagnos än utan de som söker hjälp får ofta diagnosen ätstörning. Till det företaget där jag arbetar ringer det ungefär 3-4 personer varje dag som söker hjälp. De som söker till oss börjar ofta träna för att det är roligt och äter rätt för att det känns bra. Men när man väl kommit till stadiet att inte kunna hoppa över en träning eller ibland äta något onyttigt utan att drabbas av ångest har det gått över till ortorexi.

"Applåder i sociala medier styr hur mycket vi tränar"

Sofia Sjöström är personlig tränare och hälsobloggare. Och hon ser ofta hur sociala medier styr hur folk tränar.

– Det här är vanligare än vad man tror och ganska svårt att komma åt. Det är populärt att lägga upp bilder på sociala medier och så får man massor av applåder för sin träning. Det gör att många nog får svårt att själva känna efter. Är det här verkligen bra för mig eller tränar jag för någon annans skull?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".