Foto: Arvida Strandman Peterson
Tröjan med Tupac kritiserades efter som att han är dömd för sexuella övergrepp. Foto: Arvida Strandman Peterson

Kritiserade tröja med Tupac - nu visar hon att du kan få upprättelse utan polisen

"Käften, jag hoppas du blir våldtagen"
1:33 min

Utan polisens hjälp har Julia fått skadestånd och ska nu upp i rätten mot två personer som anklagas för att ha kränkt henne på nätet. Fallen har drivits civilrättsligt istället för straffrättsligt, men det finns kritik mot metoden.

För två år sedan fick Julia utså massor av hat och hot på nätet efter att ifrågasatt H&M:s tröja med Tupac som motiv.

Polisen sa att de inte kunde hjälpa Julia eftersom att de tyckte att det inte fanns tillräckligt med bevis och tillräckligt starka juridiska skäl att driva en utredning. Men nu ska hon upp i rätten mot två personer som Juridikinstitutet anser är skyldiga till att ha kränkt henne på nätet.

Skickade skadeståndskrav

Efter att polisen la ner Julias fall så hörde Juridikinstitutet av sig till henne. De började sen skicka ut skadeståndskrav till några personer som hade skrivit kränkande saker till Julia på H&M:s sida. Och de ansökte till tingsrätten om att få driva en civilrättslig process. 

En av de anklagade personerna hörde av sig med en ursäkt och betalade skadeståndet, men två andra förnekar. Ytterligare en person svarade aldrig på stämningsansökan och blir därför automatiskt skyldig att betala skadeståndet

Nu ska Julia upp i rätten mot de två personerna som bestrider skadeståndet och där ska det avgöras om de är skyldiga att betala skadestånden eller inte.

Kritiker: "Anklagade blir utan rättsligt skydd"

Men Försvarsadvokaten Johan Eriksson ser problem med den här metoden även om han tycker initiativet är bra.
Risken, menar han, är att de som blir stämda hamnar i en rättsosäker situation. För de måste själva försvara sig i tingsrätten. Och när stämningsansökan hamnar i brevlådan står de då inför valet att betala skadeståndet eller att bestrida det och ta det till domstol, oavsett om de är skyldiga eller inte. Många vill då ha juridisk hjälp att försvara sig vilket i sin tur kan vara dyrare än själva skadeståndet.

– Det jag ser som en risk är att de som blir anklagade kan ha svårt att försvara sig och det kan bli dyrt att göra det. Det kostar mer att försvara sig än att betala själva skadeståndet och i det ser jag naturligtvis en orättvisa. Det blir till en pengafråga, säger han.

Juridikinstitutet delar problembilden men påpekar samtidigt att det är viktigt att ge hjälp till personer som har blivit utsatta och som inte har fått tillräckligt med hjälp av rättsväsendet.

– Då måste ju även de personerna kunna få upprättelse på något sätt, men såklart är det problematiskt. Vi försöker vara så ansvarsfulla som möjligt i våra processer, säger Alexandra Rodell, projektledare och presskontakt på Juridikinstitutet.

"Gör som jag"

Julia vill att andra som har råkat ut för liknande saker på nätet ska få veta att det går att få upprättelse utan polisens hjälp. Och hennes tips är att följa hennes exempel.

– Även om polisen inte tror på dig så gå till Juridikinstitutet för de vet vad de gör, avslutar hon.

Processen:


Juridikinstitutet är en ideell förening med juridikstudenter som jobbar mycket med kränkningar och förtal på nätet. De erbjuder gratis juridisk rådgivning till de personer vars fall de väljer att driva. 

Att privatpersoner själva driver ett fall för att söka skadestånd kallas för en civilrättslig process.

De som döms får inga prickar i registret utan kan bara bli skyldiga att betala det begärda skadeståndet och rättegångskostnaderna. För att ansöka om en civilrättslig process måste målsäganden betala en avgift på 900 kronor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".