näthat
Foto: Line Norell/P3 Nyheter

Ska en utsatt person tvingas stämma näthatare på egen hand?

"Problemet är ju om den som krävs på skadestånd inte har råd med advokat"
8:01 min

Med hjälp av den ideella organisationen Juridikinstitutet kan den som inte får hjälp av rättsväsendet ändå stämma en näthatare.

Efter att Julia kritiserat klädkedjan H&M för deras tröja med artisten Tupac möttes hon av näthat från flera personer. Julia polisanmälde men ärendet lades ner. Men med hjälp av den ideella organisationen Juridikinstitutet har hon fått hjälp att fortsätta.

– Om man blir utsatt för ett brott på internet som då består av allvarlig kränkning men inte får hjälp av rättsväsendet kan man istället begära skadestånd direkt till personen. Om skadeståndet inte betalas ut kan man då dra det ärendet till domstol, säger Alexandra Rodell som är projektledare Juridikinstitutet.

Johan Eriksson är advokat och ser att det finns både bra och dåliga sidor med att stämma på egen hand.

– Det är ju en rättighet vi har att kunna göra så här. Men det är ett problem när de som då ska försvara sig i en domstol inte får rätt till en advokat. Enda sättet är ju att själv betala för en advokat och det kanske inte alla kan. Dessutom kan det arvode en advokat kräver överstiga det krävda skadeståndet och det gör ju att det blir en ganska konstig situation.

Men även om Alexandra Rodell håller med om att det finns problem med kostnader tror hon att det måste finnas hjälp för de vars anmälan inte tas upp av polis och åklagare.

– Ibland tar ju polis och åklagare inte upp fallet trots att det finns ett brott. Då är det ju bra att kunna hjälpa de som utsatts genom civilrätten istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".