Foto: Paloma Vangpreecha/Sveriges Radio
Dansen har lockat Adriana Polacek till skolan. Foto: Paloma Vangpreecha/Sveriges Radio

Få unga rumäner i förorten går i skolan

"Dansgruppen är min familj"
4:34 min

Aktiviteter som hantverk och dans ska locka unga i Rumänien till skolan.

De satsar på dans och andra aktiviteter för att fler ska gå i skolan i Rumänien.

Florin Botonogu är ordförande för den ideella organisationen Police center for Roma and minorities som driver projektet Alternative Club. De försöker fånga upp barn och ungdomar i stadsdelen Ferentari i Bukarest.

Många romer 

Ferentari är känt för att vara ett område där många romer bor.

– Alla barn här är inte romer, omkring 60 till 70 procent är det. Men i ghettot är det mixat med romer och icke-romer, säger Florin Botonogu.

15 år gamla Adriana Polacek hade aldrig gått i skolan innan hon lockades dit av dansen för tre år sedan. Innan dess var hon hemma och passade sin lillasyster när mamman var och jobbade.

"Alla problem försvinner"

Hon ville verkligen börja skolan och hade sagt det till sin mamma eftersom hon förstod att hon inte skulle komma någonstans om hon inte kunde läsa eller skriva. 

Adriana säger att Ferentari är ett dåligt område. Men det håller hon inte med om. Hon trivs där och säger att folk är villiga att lära sig.

– Min dansgrupp är min andra familj och när jag väl dansar så försvinner alla problem, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".