Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

De ska sprida ordet för att stoppa hedersvåld

Uppdaterat fredag 14 november 2014 kl 00.00
Publicerat fredag 14 november 2014 kl 18.00
"Det kan till exempel handla om att du inte får gå ut och träffa vem du vill"
(1:14 min)
Hedersvåld Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
Suat Daut, Celina Karakas och Huseyin Hasan har just blivit färdigutbildade i att föreläsa i skolor om hedersvåld. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio

Regeringen vill jobba hårdare mot hedersrelaterat förtryck och nu ska ett trettiotal unga föreläsa i skolor för att sprida kunskap om hedersbrott.

I ett och ett halvt år har ett trettiotal unga vuxna blivit utbildade om hedersrelaterade brott av Fryshuset runt om i Sverige. Vissa av dem kommer själva från en bakgrund där familjeheder präglat uppväxten.

I dag får de diplom av jämställdhetsministern Åsa Regnér och nu blir det deras uppgift att föra ordet vidare för att stoppa hedersförtryck.

– Jag tycker att det är viktigt för jag tror att det finns en stort mörkertal i Sverige, säger Celina Karakas som har gått utbildningen.

"Många utsatta utan att de vet om det"

Hedersbrott är inte knutet till något specifikt land, religion eller etnisk grupp, men har ofta sin bakgrund i starkt patriarkala samhällen och familjer.

Saut Daut tycker att det är viktigt att ändra attityden till heder. Han väntar nu tillsammans med de andra som gått utbildningen i en stor pampig sal på ett hotell i Malmö på att få diplom. 

– Jag tror att det är jättemånga som är utsatta utan att de vet om det. Som att att folk inte får gå ut, de får inte träffa vem de vill, de får kanske inte utbilda sig. De får helt enkelt inte göra sina egna val, säger Saut Daut.

Regeringen lovar att satsa

I veckan lämnade länsstyrelserna in en rapport till regeringen om vad som gjorts de senaste tio åren mot hedersproblematiken och vad som bör göras framöver. Bland annat finns det idag ungefär 400 platser på skyddade boenden, jämfört med tio platser år 2003 när länsstyrelserna påbörjade arbetet.

Föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime som jobbar med att hjälpa personer som utsätts för hedersbrott anser att problemet behöver större åtgärder.

– Jag kommer ha en dialog med organisationer som jobbar i de här frågorna och jag har redan börjat träffa kvinnoorganisationer, säger jämställdhetsministern Åsa Regnér som svar på kritiken.

Hon betonar att det är en viktig fråga och därför kommer regeringen satsa bland annat 100 miljoner på landets tjej- och kvinnorjourer.

--  Frågan om hedersrelaterat förtryck berör många i Sverige. Både flickor, kvinnor, pojkar och män, säger jämställdhetsministern Åsa Regnér.

Hedersvåld:


Hot och våld som riktas mot någon i syfte att skrämma personen att inte skada familjens heder kallas för hedersrelaterade brott.

Det är ingen egen brottsrubricering, men däremot ett motiv till brott.

Att bli kär i fel person eller trotsa familjens regler och seder är sådant som kan ge upphov till att skada familjens heder.

Hedersrelaterade brott kan ta sig i uttryck som frihetsberövande, tvång, hot, ofredande, misshandel, skyddande av brottsling, övergrepp i rättssak, mord eller mordförsök.

Tjejer mellan 15-25 år är de som oftast utsätts för hedersrelaterade brott, men även killar och män drabbas.

Gärningspersonen är många gånger en eller flera manliga släktingar. Personen kan få stöd av andra släktingar eftersom det handlar om familjens heder.

På varje polismyndighet i Sverige finns en person som jobbar speciellt med hedersrelaterade brott.

Källa: Polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".