Flera av de som uppger att de har köpt elfenbensprodukter har gjort det utomlands. Foto: wikimedia
Flera av de som uppger att de har köpt elfenbensprodukter har gjort det utomlands. Foto: wikimedia

Var fjärde svensk har köpt souvenirer innehållandes delar av utrotningshotade djur

"Stor marknad i Thailand där en del då köper med sig smycken hem"
5:06 min

I en undersökning från Världsnaturfondens sa 28 procent att de tagit med sig produkter hem som tillverkats av delar från utrotningshotade djur.

Världsnaturfondens rapport om hur svenskar bidrar till handeln med produkter av elfenben och utrotningshotade djur har väckt oro. Mats Forslund är expert på handel med hotade arter och menar att situationen är allvarlig. 

– Elfenbenen används ju till smycken och prydnader och i Thailand finns en av de största marknaderna. Många svenskar åker ju dit och det är inte ovanligt att man får möjlighet att köpa sådana produkter. 50 % av de vi pratat med har någon gång sett elfenbensprodukter och 8 % har köpt med sig hem.

Av de som tillfrågats i undersökningen uppgav 8 % att de hade en eller flera produkter av elfenben hemma. Och de flesta har antingen köpt eller ärvt. Men det är inte olagligt att ha produkter av elfenben hemma.

-- Nej, det är inte olagligt. Men man måste ha tillstånd att sälja elfenben, i alla fall om produkten är från 1947 och framåt. Så det kräver en del för att handla med produkterna. Men mitt råd är att bara låta bli, håll inte på med elfenbensprodukter. Det krävs så många elefanters liv för att framställa dem.

Mats berättar att 35 000 djur skjuts varje år och om jakten fortsätter i samma takt kommer populationen i Afrika  inom 10-15 år vara nästintill utrotad.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".