100 miljarder plastpåsar per år har fått EU att reagera. Foto: Wikimedia
100 miljarder plastpåsar per år har fått EU att reagera. Foto: Wikimedia

Här är EU:s två förslag för att minska användandet av plastpåsar

Hör hela debatten om förslagen mellan M och MP här
7:17 min

Vi använder 100 miljarder plastpåsar per år och 89 % används bara en enda gång. Men nu ska användandet regleras.

En genomsnittssvensk använder ungefär 100 plastpåsar per år jämfört med till exempel Rumänien där man använder 600 per år. Nu vill EU att medlemsländerna ska minska sitt användande av plastpåsar och presenterade därför nyligen två förslag för hur det ska gå till:

  • Varje medlemsland ska införa en obligatorisk avgift på plastpåsar. 
  • Ett maxtak införs så att en person inte får köpa fler än 40 påsar per år.

Linnéa Engström är Miljöpartiets EU-parlamentariker och positiv till förslagen. 

– Vi är ju glada över det här och att förslagen nu kommit. Det här är en stor miljöbov och utgör 80 % av allt skräp som finns i havet. Genom att regleringar införs kommer vi att få bukt med en del av problemet och det här får vi se som en viktig seger.

Christofer Fjellner är EU-parlamentariker för Moderaterna.

– Nu har det blivit ganska bra förslag men tidigare har man pratat om totalförbud vilket nog inte blivit särskilt bra. Det viktigaste är ju inte ett förbud mot påsar utan att sophantering fungerar så det är ju högsta prioritet. Skulle vi istället gå över till tygpåsar måste ju de användas 130 gånger för att bli miljöeffektiva, så det är liksom inte snabba lösningar som behövs utan istället långsiktighet.

 "Aldrig varit på gång ett totalförbud"

-- Vi tycker inte att den tjockare modellen av plastpåsar är det stora problemet eftersom de går att använda många gånger och har inte heller pratat om totalförbud. Det är ju framför allt den tunna modellen som är vanlig i mång andra länder som är problemet. De går ju lätt sönder och hamnar snabbt i naturen. Men på det stora hela är detta bra, vi måste verkligen minska vårt användande, säger Linnéa Engström.

Men Christofer Fjellner tror att besluten blir bättre om de tas i respektive land.

-- Det ser ju väldigt olika ut runt om i EU så kanske ska besluten tas i respektive land. Det blir ju fel om vi bara ska ha som mål att stoppa en modell av påsar men inte en annan. Då kanske vi får en stor mängd tjocka påsar men få av de tunna. Som sagt, det här måste handla om bredare frågor än så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".