Matematisk formel kan avgöra om du är rätt person för ett jobb eller inte. Den här formeln räknar däremot ut någonting annat. Foto: Ulf Palm/TT
Matematisk formel kan avgöra om du är rätt person för ett jobb eller inte. Den här formeln räknar däremot ut någonting annat. Foto: Ulf Palm/TT

Här är formeln som ska guida rekryteraren att välja rätt kandidat

Stresstålighet = 1 och noggrannhet = 1,5 som sedan multipliceras med en siffra som tas fram genom tester med den som söker jobbet. Det kanske låter rörigt men kan komma att avgöra vem som får jobbet du sökt.

Istället för att anställa någon utifrån en personlig bedömning och magkänsla finns det en matematisk formel som kan avgöra vem som är den bästa kandidaten för jobbet. Det menar Sofia Sjöberg, som har skrivit en avhandling om det här vid Stockholms Universitet.

Hon pratar om två olika sätt att bedöma en person som söker ett jobb. En person kan anställas utifrån en subjektiv bedömning, alltså utifrån intryck från intervjun, tolkningar av olika tester och hur personen matchar kraven på tjänsten. Den mekaniska bedömningen handlar om att inte tycka utan istället bedöma kandidaterna utifrån den informationen som finns, skriver chef.se som tittat på avhandlingen.

Så funkar metoden

Olika variabler får specifika värden beroende på hur stor vikt som de ska ha i rekryteringen. Låter det förvirrande? Så här:

Stresstålighet kanske är viktigast och får 1,5. Den här siffran multipliceras sen med det testvärdet för personen som intervjuas. Om personen som intervjuas får 60 poäng blir summan alltså 90. Samma procedur görs med alla variabler som ska vara med i bedömningen. Den som får högst poäng är mest lämpad för jobbet.

Poängen med formeln är att alla kandidater bedöms på samma sätt, även om den som intervjuar gillar en person bättre än andra, säger Sofia Sjöberg. Det här ska också spara tid och minska risken för diskriminering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".