Salivet slår ut cancerceller men låter de friska vara. Foto: Richard Bartz/Flickr/CC BY-NC
Salivet slår ut cancerceller men låter de friska vara. Foto: Richard Bartz/Flickr/CC BY-NC

Har du ställt dig frågan VARFÖR fästingar måste finnas? Brasilianska forskare kan ha svaret

"Fästingar sätts på rad och saliven rinner ner i sugrör"
5:17 min

Ett forskningsteam i Brasilien har hittat ett ämne i fästingars saliv som verkar kunna slå ut cancerceller.

– I samband med forskning på helt annan medicin upptäckte forskarna att ett ämne i saliv hos fästingar påminner om redan existerande medicin mot cancer. Man testade därefter det här ämnet på cancersjuka möss och såg att tumörernas tillväxt faktiskt bromsades. Det här är ju inte studerat i så stor skala än men de tester som hittills gjorts visar på att ämnet verkar ha en viss effekt, säger Jörn Spolander som är vetenskapsjournalist och redaktör för tidningen Forskning och Framsteg.

Till skillnad från andra mediciner hoppas forskarna att det här ämnet bara ska angripa cancerceller och lämna friska celler ifred. Men tyvärr brukar det vara en förhoppning som sällan infrias.

– Man säger ofta så i ett tidigt stadium i forskningen, att det äntligen verkar vara medicinen som inte ger sig på friska celler. Tyvärr visar det sig ofta ganska snart att det tyvärr inte är så men än så länge vet man ju inte riktigt.

Saliven utvinns genom att stora svullna fästingar får sitta med munnen precis ovanför ett sugrör där saliven då samlas upp. Vill du se hur det går till? Klicka här och se videon!

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".