Vanessa Berhes morbror sitter också fängslad i Eritrea sedan 13 år tillbaka. Foto: Olivia Berntsson/P#
Vanessa Berhes morbror sitter också fängslad i Eritrea sedan 13 år tillbaka. Foto: Olivia Berntsson/P#

Vanessas kampanj ska sprida berättelser om ett stängt Eritrea

"Träffade Påven som stöttar kampanjen"
6:57 min

Fängslade journalister, regimkritiker och den politiska situationen i Eritrea är områden som alla ska uppmärksammas med kampanjen Free Eritrea. 

– Det är en fruktansvärd situation där det inte finns någon fri press. Det enda som finns är en statlig tidning och en statlig tv-station. Min kampanj ska jobba inte bara för att lyfta frågan om journalister och fri press utan också för att prata om problem med demokrati och mänskliga rättigheter i Eritrea. I dag har vi kontakt med organisationer i flera länder och det är i huvudsak inte organisationer som har en koppling till just Eritrea men som vill jobba för mänskliga rättigheter.

Vanessa Berhe berättar att hennes morbror fängslades för att han var en av de som verkligen ville förändra Eritrea och att landet förmodligen hade sett annorlunda ut om de som i dag sitter fängslade fått chansen att få igenom sina idéer.

– Jag går ju på gymnasiet och tror att det är en bra plats att sprida informationen. Men det är inte bara där vi vill synas och höras utan egentligen överallt. Nyligen träffade jag Påven och tog en bild tillsammans där han visar att han stöttar vår kampanj så det sprids överallt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".