2013 Huliganer. Foto: Scanpix
Nu kan det komma ett register över dömda huliganer. Arkivoto: Scanpix

Regeringen positiva till register över dömda huliganer

Fotbollssupporterunionen: "Bra, men risk att registret inte sköts ordentligt"
6:59 min

Redan i vår kan förslaget att föra register över dömda huliganer bli verklighet. 

Bra för att stoppa våldet eller kass för supporterkulturen? Skriv gärna dina tankar i kommentarsfältet.

– Det finns ju både bra och dåliga saker med det här. Bra att man fokuserar på problemet med våld men det finns en risk för rättsäkerheten. Vi har ju ingen bra erfarenhet av register och dessutom känns det inte som en jättebra grej att man vid ett stort derby eller så ska hinna gå igenom varenda person som vill gå in. Det gör ju också att en kontrollant i dörren ska kunna hantera någon som kan vara farlig och då neka personen inträde. Vem ska göra det jobbet liksom, säger Tony Ernst som är ordförande för Svenska fotbollssupporterunionen

Tony Ernst menar också att det finns en risk att de som till exempel tänder bengaler klumpas ihop med våldsverkare.

Det är ju inte rimligt att en 17-åring som tänder en bengal på läktaren hamnar i samma register som någon som använt sig av våld och dömts för ett sådant brott. Det är också viktigt att registret uppdateras och alltid stämmer så att ingen ”råkar” hamna där eller så.

Idrottsklubbar positiva till register

Mattias Hjelmberg från Riksidrottsförbundets är ansvarig för frågor om idrottspolitik och positiv till förslaget även om han håller med om att det finns praktiska delar att fundera över.

 Det här är ett bra förslag som vi jobbat på i många år. Tillträdesförbudet har ju funnits länge men det men klubbarna har haft svårt att veta vilka personer som har tilldelats tillträdesförbud. Vi har ju varit inblandade i den här processen länge och pratat med många inblandade. Det har ju tagit lång tid att få igenom men vi är som sagt väldigt positiva till att ett register finns för de klubbar och arrangörer som behöver informationen. Och Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll som
Svenska Ishockeyförbundet och Hockeyligan är positiva.

Förslaget:


Regeringen kommer att driva igenom skärpta regler för att stoppa idrottsvåldet. Bland annat ska huliganer från och med i vår kunna registreras av polisen. Även idrottsklubbarna ska få ta del av uppgifterna. Det beskedet ger i dag inrikesminister Anders Ygeman.

Regeringen är positiv till att införa ett maskeringsförbund på arenorna. Den frågan utreds just nu i regeringskansliet och ett förslag ska presenteras i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".