Matt Taylor
Matt Taylor. Bild: AP
Camila Astorga Díaz

Varför bryr sig alla om vad kometforskaren hade på sig?

En tröja väckte het debatt när farkosten Philae lyckades landa på en komet förra veckan. Camila Astorga Díaz frågar sig: Varför spelar tröjan någon roll?

Förra veckan lyckades rymdorganisationen ESA efter tio års tid att för första gången någonsin landa forskningsutrustning på en komet. Och även fast batteriet nu har dött på landaren som heter Philae, så har den redan lyckats skicka ut information som forskarna redan börjat analysera. Nu vet vi att det finns kolväten på kometen och är alltså ett steg närmre att faktiskt veta hur liv kom till på jorden.

Men när Philae lyckades landa på kometen skapade en skjorta viss kontrovers. En av rymdforskarna, Matt Taylor hade på sig en skjorta med pinuppor, alltså mer eller mindre lättklädda tjejer.

Och efter att han fick kritik för detta så bad han om ursäkt dagen efter. Men folk är fortfarande inte nöjda. Komikern Ana Kasparian pratade om det här i humorprogrammet Young Turks. Där sa hon att hon var så trött på diskussionen för vem bryr sig egentligen om tröjan mer än att den är ful? Och hon menade dessutom att det inte var riktig sexism och att det inte heller var riktig feminism att kritisera den här tröjan, eftersom feminismen riskerar att bli alldeles för detaljinriktad. 

Jag tänker att det finns tre viktiga saker att ta i beaktande. 

1. Det är ett faktum att kvinnliga forskare måste mörka att de är kvinnor, eftersom deras publikationer inte blir publicerade eller citerade i samma utsträckning om det kommer fram att de är kvinnor. 

2. Jag fattar inte riktigt hur den "riktiga" feminismen är hotad av att man kritiserar smågrejer. 

3. Matt Taylor hade inte bara den här tröjan på sig utan sa dessutom (om kometen): "She's sexy but I didn't say she was easy". 

Kan man inte bara låta bli att uttrycka sig såhär på en arbetsplats 2014? Just sayin'.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".