Sara Hansson. Foto: SR
Sara Hansson. Foto: SR
Veckans torsdagsgäst

Sara Hansson om när ilskan blir till serier

"Har alltid varit väldigt politisk"
15 min

Hon är medförfattare till pjäsen Djävla Nuläge, har fått serietecknarpriset Urhundspriset och är aktuell med sin andra bok Torskarnas pride-parad. Och allt bottnar i en reaktion.

– Jag är väldigt politiskt intresserad och engagerad. För mig är en rättvis värld en högst personlig dröm liksom och har alltid funnits i mig. Det tillsammans med det självbiografiska och självupplevda går liksom igen i allt jag gör, oavsett om det är serier eller i mina böcker.

Sara släppte nyligen sin andra bok ”Torskarnas pride-parad” som hon beskriver som en reaktion på debatten kring sexköp och prostitution.

-- Serierna handlar om klyschor och retorik som försöker göra prostitution till något oproblematiskt. Man liknar det ibland med en hbtq-frågan, liksom att de som köper sex är i minoritet och därför borde få uttrycka sig som andra sexuella minoriteter. Det finns ju en diskussion om att det på riktigt ska finnas en parad för sexköpare. Och det har jag verkligen upprörts över.

Känslor viktiga för skapandeprocessen

Och skaparprocessen för Sara Hansson kommer inte sällan från hennes reaktion på samtiden.

-- Det startar nog ganska ofta med någon känsla, för det som skapas måste nog komma från något man känner starkt för. Men samtidigt är jag ju rädd för att mina serier inte ska vara tillräckligt bra eller roliga, så därför knyter jag in skojiga figurer blandat med skämt för att göra allt mer lättillgängligt . Men jag försöker våga vara allvarlig och seriös också. Men det är ju svårare.

2011 vann Sara serietecknarpriset Urhundenpriset men även om det var ett stort erkännande har det också gjort att pressen ökat.

-- Innan jag var publicerad och fick mycket uppmärksamhet var det enklare att skapa. Jag kunde ju göra precis som jag ville hela tiden. Men det är ju såklart roligare och bättre om någon läser det jag gör. Det är ju en kommunikation som pågår när jag skriver och tecknar. Så jo, det är klart att det är mera positivt än negativt.

"Vill inte jobba med TV eller så"

Men trots all uppmärksamhet för böckerna, serietecknarpriset och en pjäs hon skrivit tillsammans med ett par andra är Sara Hansson ändå helt klar över vad hon vill göra i framtiden.

– Det kanske är konstigt att säga i en intervju men jag är lite trött på all uppmärksamhet. Och jag skulle verkligen inte vilja jobba med Tv eller något sånt. Visst, det är kul men nu är jag mer sugen på att satsa på lärarvikariatet jag fått på en folkhögskola. Och att fortsätta göra serier. Jag älskar verkligen det och måste liksom fortsätta, det är det bästa jag vet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".