restaurang
Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Nelson Almeida/TT

Antalet unga med tillfälliga anställningar ökar

CUF: Korta anställningar är bra för att få in unga på arbetsmarknaden
7:15 min

Enligt en rapport från LO är varannan 25-åring bara visstidsanställd och trenden ser ut att öka. 

Shaniaz Hama Ali från Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU oroas av rapporten.

– Vi har ju fått en ”generation otrygg” i dag som är oroliga över jobb, inkomst och bostad. Det är ju bedrövligt och passar inte ett modernt samhälle. I dag finns en skev bild att allt är billigare för unga men så är det ju inte, får de en lägre lön blir det svårt att klara sig.

Men Algot Thorin som är vice ordförande för Centerns ungdomsförbund CUF  håller inte med.

– Visst, det är inte perfekt med visstidsanställningar. Men samtidigt är det ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden eftersom det ger erfarenhet. På så vis kan man ju också komma in och få en bättre chans till fast anställning. Men att unga får lägre lön som visstidsanställd innebär inte alltid problem. Det är ju ofta så att unga gör något annat parallellt med att jobba, som att plugga eller så. På sikt kommer man ju som ung dessutom att komma närmare en fast anställning via korta anställningar så på sikt är det ändå positivt.

Men Shaniaz Hama Ali tror inte på argumnetet att korta anställningar är ett bra söätt för en ung person på väg in på arbetsmarknaden.

-- Visst, om det var en kort anställning så vore det ju en start. Men det är inte så att man bara får en kort anställning och sen kommer in på arbetsmarknaden, man får istället många på rad. Det är ett omodernt och i vissa fall lagbrytande sätt att hantera anställningar. Det är inget vi ska hålla på med.

Algot Thorin menar samtidigt att LAS, lagen om anställningsskydd, borde tas bort.

– Lagen om anställningsskydd gör att tröskeln till att få ett fast jobb blir högre. I andra länder där det inte finns en sådan lag ser det bättre ut och det är något vi borde ta efter i Sverige också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".