En hand som håller en mobiltelefon.
Tele2 slutar med bindningstider. Foto: Noah Berger/TT.

Mobiler kan bli dyrare när abonnemangstider slopas

"Klagomålen kommer sjunka"
1:37 min

Tele2 slutar med bindningstider för sina kunder som vill använda bolagets abonnemang. Det kan innebära att samma tjänster i fortsättning kan bli dyrare.

För de som köper en telefon via Tele2 nu efter att bindningstiderna för abonnemang har slopats kan få betala mer för de tjänster som erbjuds, tror Mats Sjödin som är telekomanalytiker.

– Om du går till Tele2 så innebär det här om du inte vill ha en telefon att det blir billigare, men vill du ha en telefon så blir det dyrare, säger han.

Varför?

– För att du betalar hela priset för telefonen. Tidigare har det funnits alternativet att få det subventionerad.

Mindre klagomål

Mattias Grafström är VD på Telekområdgivarna säger att de slopade bindningstiderna för mobilabonnemang kommer leda till att klagomålen kommer sjunka.

Förra året fick de in över 8 000 anmälningar och omkring 20 procent av dem handlade om klagomål på bindningstiden.

– Dels är det bindningstiden i sig som kan reta folk. Men ofta kanske det inte är bara handlar om just det utan kan vara att till exempel att en telefon går sönder, berättar Mattias Grafström och fortsätter:

– Då är problemet att bindningen av abonnemanget blir som blir ett följdproblem, för då måste du köpa en ny telefon för att få användning för abonnemanget som du redan är låst till.

"För mig spelar det ingen roll"

Ulrika Åberg från Växjö tycker inte att bindningstiden spelar någon roll.

– För mig har det inte spelat så stor roll, jag har alltid kvar min telefon tills bindningstiden tagit slut. Men det är klart det kan vara jobbigt om man vill byta abonnemang, säger hon.

Inga bindningstider:


Tele2 slopar nu sina bindningstider för sina abonnemang.

Det betyder att om du har köpt en telefon med abonnemang i 24 månader så kommer du nu kunna byta abonnemanget under tiden du betalar av telefonen. Tidigare har du varit fast i abonnemanget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".