Foto: Frank Franklin II/TT
Presidenten i Gambia har skrivit på för livstidsstraff för homosexuella. Foto: Frank Franklin II/TT

Ny lag i Gambia kan låsa in homosexuella på livstid - men regeringen har inte berättat om det

Gambias president Yahya Jammeh ska ha skrivit under en lag som kan ge homosexuella livstids fängelse. Men än så länge har regeringen inte gått ut med det.

Nyhetsbyrån AP har fått tag på en kopia av dokumentet, och enligt den ska presidenten ha skrivit under lagen redan den 9 oktober. Men än så länge har regeringen inte gått ut med nyheten.

President Jammeh är en av ledarna i Afrika som driver antigay-frågor allra hårdast. 2008 uppmanade han homosexuella att lämna landet - eller riskera att bli halshuggna.

Brottet: "Grov homosexualitet"

Brottet i den nya lagen kallas "grov homosexualitet" och kan ge livstids fängelse. De som kan dömas för "grov homosexualitet" är de som åker fast för att ha sex med någon av samma kön flera gånger och personer med hiv eller aids. Men även den som har samkönat sex med någon som är under 18 år, har en funktionsnedsättning eller är drogad, enligt AP.

Uppgifter om tortyr

Lagen har varit på gång ett tag och har fått kritik från människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch. Enligt Amnesty International har folk i Gambia blivit torterade av ordningsmakten som försöker få dem att erkänna att de är homosexuella.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".