Är det MMA-galans fel att en person misshandlats utanför galans entré? Bilden är inte från helgens MMA-gala.Foto:http://www.wallpaperup.com//Flickr/CC BY-NC
Är det MMA-galans fel att en person misshandlats utanför galans entré? Bilden är inte från helgens MMA-gala.Foto:http://www.wallpaperup.com//Flickr/CC BY-NC

MMA-gala anklagas för att ha triggat två till misshandel

"Är ju fler våldsbrott i samband med fotbollsmatcher"
8:28 min

Efter att två män misshandlat två personer utanför en MMA-gala i helgen menar nu kritiker att galan bär en del av ansvaret.

Två män som besökt galan utanför Stockholm greps senare efter att ha misshandlat två personer. Och nu menar flera att de två männen triggats av att ha kollat på MMA. Men August Wallén som är styrelseledamot i det internationella MMA-förbundet menar att sporten inte har med misshandeln att göra.

– Jag skulle säga att det sambandet är väldigt svårt att slå fast. Jag har bara hört om två våldsbrott som haft någon koppling till MMA-gala tidigare. Det är nästan aldrig några problem. Kollar man däremot på våld kopplat till fotbollsmatcher så är det ju väldigt många fler och det kräver polisinsatser som kostar miljoner. Vi har väldigt få skador i sporten och statistik visar inte heller att det är farligt, det handlar om teknik och strategi mer än direkt våld.

"Smittar av sig på samhället"

Totte Löfström är debattchef på Nyheter24 och har skrivit en debattartikel där han var kritisk mot MMA.

– Den här sporten handlar ju om att skada en annan människa och är väldigt våldsam. Sporten visar också upp en mansnorm där det är manligt och okej att slå på en annan människa. Det smittar ju av sig på samhället och det är ett problem. Jag tycker inte att man kan jämföra MMA med fotboll eftersom det här är en sport med huvudfokus på våld, så är det ju inte i fotboll. Där är ju problemet runt evenemangen större men är inte en del i sporten.

"Ingen utsätts för något mot sin vilja"

Men August Wallén menar att sporten inte alls har som syfta att normalisera våld.

– Vi tittat ju på vår egen sport för att kunna följa debatter som denna. Men ingen i vår sport utsätts för något den inte vill vara med om, det här är en kampsport där två personer ställer upp på lika villkor. Vi har utrett om det ska finnas fler skydd som till exempel hjälmar men där har vi sett att de brottningsmoment som ingår i sporten gör att en hjälm snarare skulle leda till fler skador. Dessutom är våra evenemang väldigt lugna och det är sällan problem utanför arenorna.

Men Totte Löfström säger samtidigt inte att han vill se ett förbud.

Jag tycker att man ska fortsätta utreda sporter som den här för att kunna öka säkerheten och dessutom prata om hur den påverkar samhället. Det vore naivt att se på sporten som färdig och utan behov av utveckling och debatt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".