Iran, kärnkraft
Iranska studenter visar sitt stöd för landets kärnenergiprogram framför Irans Atomic Energy Organization i Tehran. Foto: Ebrahim Noroozi/TT

Hur ligger det egentligen till med Irans kärnenergiprogram?

FN och Iran ska nu träffas för att försöka reda ut den ständiga frågan om landets planer på att tillverka kärnvapen. 

– Iran är i stort behov av kärnenergi och planerna på att utveckla kärnkraft har funnits i mer än 30 år. Men på grund av flera händelser, som revolution och krig, har det här tagit längre tid än vanligt. När landet nu vill ta upp kärnenergiprogrammet igen tror många att det handlar om kärnvapen men det finns inga bevis på det.

Masoud Kamali berättar att när Iran och FN nu ska träffas handlar mötet om att FN:s representanter vill besöka Iran för att kontrollera om landet tillverkar kärnvapen.

– Men Iran vill inte öppna upp allting för väst som FN då representerar. Landet vill samarbeta och ha en god relation men det innebär inte att man vill öppna precis allting. Men det är detta parterna ska prata om. Det är positivt att de två parterna träffas för att diskutera, det visar att relationen mellan Iran och västländerna är på rätt väg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".